Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planerat flyktingboende anmält för svartbygge

/
  • Maria Westin åkte ner till Samos för att hjälpa flyktingar på plats i Grekland. Nu vill hon starta ett boende för ensamkommande ungdomar i Sandviken.

Grannar ifrågasätter öppnandet av ett boende för ensamkommande flyktingbarn i en villa i Björksätra.
En anmälan om svartbygge har kommit in till kommunen, men på samhällsbyggnad anser tjänstemännen inte att boendet eller ombyggnationen av huset strider mot detaljplanen för området.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat om Gävlebon Maria Westin som efter att ha hjälpt flyktingar på plats i Grekland nu är på väg att öppna ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Sandviken.

LÄS OCKSÅ: Hjälpte flyktingar på plats – nu öppnar Maria boende för ensamkommande i Sandviken

På förfrågan beträffande boendet har samhällsbyggnadsförvaltningen i Sandviken bedömt att bygglov inte krävs eftersom åtgärderna inte strider mot detaljplanen för området som är öronmärkt för bostäder.

I anmälan om svartbygge ifrågasätts hur ett hem för ensamkommande barn kan räknas som vanligt boende.

– Uppgifterna som lämnats in till kommunen skiljer sig från de uppgifter som finns i ansökan till inspektionen för vård- och omsorg, IVO, som ska ge tillstånd för verksamheten. Det sägs vara ett familjeboende när det tydligt framgår av ansökan till IVO att det är ett HVB-hem, säger Inger Revhult som för en av grannarnas talan.

Hon menar att det här fallet blir prejudicerande för alla eventuellt kommande etableringar.

– Att godkänna den här verksamheten i ett vanligt bostadsområde är samma sak som att lägga alla detaljplaner i hela kommunen i en skrivbordslåda. Det möjliggör etableringar av HVB-hem var som helst.

Samhällsbyggnadsnämnden har tagit emot anmälan om svartbygge, men står fast vid sin bedömning och tycker inte att de har tolkat lagen fel.

– Det är hur mycket inslag av vård som finns som diskussionen kretsar kring. Vi tycker att vi har gjort rätt bedömning när vi godkänt boendet, men vi välkomnar samtidigt en överprövning av ärendet, säger Matti Lappi som är tillförordnad chef för plan- och byggkontoret.

LÄS OCKSÅ: Hon reser till Grekland för att hjälpa flyktingar

Liknande ärenden har blivit allt vanligare för Sandvikens kommun i och med den stora flyktingströmmen och privatpersoner som ser möjligheter att öppna både familjehem och HVB-hem med målgruppen ensamkommande flyktingbarn.

– Men det är svårtolkat vad lagen säger, hur mycket inslag av vård kan det finnas för att fortfarande räknas som ett vanligt boende? Det finns inte riktigt några tydliga riktlinjer hos Boverket som är den myndighet som ska hjälpa oss att tolka lagen, säger Matti Lappi och fortsätter.

– Det vi kan jämföra med är ju alla äldre som bor kvar hemma och som har hemtjänst flera gånger om dagen och funktionsnedsatta som ibland har hjälp dygnet runt, men ändå bor i ett vanligt hem. Så det finns ju många inslag av vård i vanliga boenden.

De ombyggnationer som görs är invändigt och kräver därför inget bygglov alls.

Boendet avvaktar fortfarande tillståndsbeslut från IVO och det är oklart när det kan öppna.

För fler lokala nyheter och pushnotiser om viktiga händelser från just ditt närområde, ladda ner vår nya app till din Iphone eller Android!

För Iphone: Hämta här

För Android: Hämta här

Mer läsning

Annons