Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker backar om idrottshall

Efter en överraskande vändning i sista stund ser det nu ut som att invånarna i Österfärnebo får den idrottshall som de vill ha.
Det innebär att det blir en stor hall med godkända mått för innebandy upp till elitnivå.
– En kovändning efter att vi länge känt oss överkörda, säger Bengt-Erik Liw, ordförande i Österfärnebo IF.

Annons

Det höll på att bli ett antiklimax när Sandvikens kommun var på väg att uppfylla sitt gamla löfte om hallbygge i Österfärnebo på ett sådant att invånarna efter cirka 50 års väntan ändå inte skulle bli nöjda.

Men det kritiserade förslaget om att bygga en 32x16 meter liten hall stoppades för ytterligare utredning.

Vid ett möte i torsdags kväll visade representanter för kultur- och fritidsnämnden nya skisser med nya kostnadsberäkningar för den lokala referensgruppen med företrädare för skolorna och idrottsföreningarna. Den variant som enligt tidigare beräkningar skulle kosta 20–25 miljoner var nu plötsligt nere på 11,5 miljoner.

– Det var första positiva mötet på flera år. Det blev till och med en riktigt uppsluppen stämning, säger Bengt-Erik Liw.

Österfärneboborna fick tre alternativ i olika storlekar och med olika innehåll att fundera över. Väljer invånarna en stor hall med måtten 42x22 meter kan de få en sådan. Men då blir det bara en naken hall utan läktare och utrustning.

– Vi ser ut att bli överens. Så länge som Österfärneboborna håller sig inom de ekonomiska ramarna tar vi stor hänsyn till deras önskemål, säger Ulf Gillström (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Beskedet som lämnas på telefon till kultur- och fritidschefen Bo Eriksson på måndag blir att önskemålet är en stor hall, godkänd för innebandy på elitnivå och användbar för innefotboll, som sedan får utrustas efterhand.

– Vi hade en sittning redan på torsdagskvällen. Alla i gruppen var överens om att det är bästa alternativet. Bygger vi en liten hall nu för att få råd med mer utrustning får vi bara ångra oss efteråt, säger Bengt-Erik Liw.

När nämnden tar upp frågan på tisdag fattas förmodligen inget definitivt beslut. Innan detaljerna spikas ska även de tekniskt ansvariga föra en diskussion med företrädarna för ortsbefolkning.

– Sedan ska det göras en upphandling och efter det kan det bli nödvändigt att fila på det ytterligare en gång, säger Bo Eriksson.

Mer läsning

Annons