Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker i Sandviken hotad till livet

/
  • Hotad. Efter att ha medverkat i SVT:s Debatt har Renate Almén (S), ordförande i individ– och familjeomsorgsnämnden i Sandviken, fått ta emot mejl, sms och telefonsamtal med grova förolämpningar och rena dödshot.

Renate Almén vill inte ge Jennie och Thomas som fått sina barn omhändertagna en ursäkt. Nu hotas Sandvikenpolitikern till livet via mejl och sms

Annons

– Jag har mött mycket hat de senaste dagarna, berättar hon.

Det var efter att IFO-nämndens ordförande Renate Almén (S) medverkat i SVT:s Debatt i torsdags kväll som mejl, sms och telefonsamtal med grova förolämpningar och rena dödshot började strömma in.

– Folk skriver att jag ser ut som en ”alkoholiserad, drogad jävla kärring” och att jag ska hängas, säger Renate Almén.’

Hon förklarar att tekniska problem hade del i hur hon framstod under programmet.

– Det var en fördröjning på ljudet som förstörde intervjun. Jag hörde mig själv hela tiden.

Även tidigare nämndsordföranden Hans-Olov Frestadius (S) har mordhotats i samband med den enorma mediala uppmärksamheten som blivit sedan Uppdrag Granskning i ett program berättat om omhändertagandet av Sandvikenfamiljens två små döttrar.

I fredags polisanmäldes hoten av kommundirek- tören Ann-Katrin Sundelius.

När Arbetarbladet på lördagen pratar med Renate Almén är hon märkbart tagen av mängden aggressiva personangrepp och hot hon fått ta emot. Det kommer in nya hela tiden och hon har inte hunnit läsa och lyssna igenom alla.

– Jag har inte sovit hemma i min egen bostad i natt. Situationen är obehaglig. Folk skriver att jag är en äcklig jävla sopa. De önskar mig den ena sjukdomen efter den andra, ett livslångt lidande och hoppas att jag inte ska vakna igen på morgonen, säger hon.

Det är angrepp som är omöjliga att bemöta, menar hon.

– Jag kan förstå att folk är oroliga och arga över själva beslutet. Och om någon säger till mig att jag har gjort ett undermåligt jobb är det något som går att diskutera. Men när man tycker att jag ser ut som ett troll förstår jag inte vad det har med saken att göra, säger Renate Almén.

Många har blandat ihop fakta under debatten om det känsliga fallet, anser hon.

– Jag beklagar självklart vad som hänt familjen, men att be om ursäkt är som att säga att vi gjort fel när vi inte gjort det.

Mer läsning

Annons