Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker misstänks ligga bakom mordförsök

/

Battal Batti, s, ledamot i kommunfullmäktige ska ha sagt åt sin systerson att åka och göra upp med den rivaliserande familjen. Det slutade med en blodig knivuppgörelse vid Nya Bruket. I dag begärs han häktad för anstiftan till två mordförsök.

Annons

Under torsdagens rättegångsförhandling kom de uppseendeväckande uppgifterna. Enligt Gävlepolisens förundersökningsledare Jan Friberg berättade då den 26-åriga systersonen, som är misstänkt för inblandning i det uppmärksammade knivbråket i maj i år, att hans morbror Battal Batti låg bakom mordförsöken. Batti är till vardags ledamot i kommunfullmäktige och även nämndeman i rätten. Han ska enligt åklagaren ha sagt åt 26-åringen att bege sig till den rivaliserande familjen i Sandviken och göra upp. Mot sin vilja åkte då 26-åringen och hämtade upp två andra släktingar i bilen. Därefter åkte trion enligt vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand hem till den andra familjen. Där utbröt ett blodigt bråk. Två män blev allvarligt knivhuggna och var nära att dö. 26-åringen blev själv svårt knivskuren i buken. Bakgrunden till fejden mellan familjerna ska vara en tvist om underhållspengar för en ung pojke.

– Vi har inte bara 26-åringens berättelse att gå på utan även nya vittnesuppgifter och viss teknisk bevisning. Battal Batti ligger risigt till och snaran dras åt, säger Mikael Hammarstrand, vice chefsåklagare.

Han bekräftar att 26-åringen hävdar att Battal Batti själv inte ville utföra mordförsöket eftersom han är just politiker och inte vill bli inblandad. Systersonen säger dessutom att morbrorn gick fram till honom i ambulansen efter knivbråket och sade åt honom att ljuga för polisen i förhören. Därför är Battal Batti också misstänkt för grovt övergrepp i rättsak.

– Han förnekar brott. Mer än så kan jag inte säga, säger Bengt Hennel, försvarsadvokat åt Battal Batti.

I dag kommer den välkände kommunpolitikern att begäras häktad i Gävle tingsrätt, men den slutgiltiga brottsrubriceringen kan bli klar först på onsdag.

Mer läsning

Annons