Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna går emot cheferna i myggfrågan

Politikerna går som väntat emot tjänstemännen i frågan om hur myggen ska bekämpas i Österfärnebo-Gysinge. Därför väntas Sandvikens kommun även i år ställa sig positiv till dispens för biologisk myggbekämpning i nationalpark och reservat.

Annons

Nedab har begärt dispens för att få använda det biologiska bekämpningsmedlet Vectobac G inom Färnebofjärdens nationalpark, Gysinge naturreservat och Ista naturreservat.

Kontroversiell fråga

Internt inom Sandvikens kommun har frågan blivit kontroversiell sedan bygg- och miljöchefen Ola Edström tillsammans med sin avdelningschef Tommy Stenergard sagt nej när de förberett ärendet.

Biologisk bekämpningen kan skada det naturliga landskapet. De arter som finns inom de här känsliga områdena ska skyddas från människors inverkan, inte tvärtom. Myggfrågan måste få en mer långsiktig lösning, menar de ansvariga miljöcheferna.

Politikerna positiva

Men den politiska ledningen fortsätter stå upp för biologisk bekämpning även inom nationalpark och reservat. Detta trots att de tidigare så kritiska miljöpartiartisterna nu ingår i kommunledningen.

Kommunstyrelsens arbetsutskott skriver i sitt förslag att de villkor och försiktighetsmått som Kemikalieinspektionen angett i samband med godkännandet av bekämpningsmedlet är tillräckliga.

Även politikerna önskar dock en mer långsiktig lösning på myggproblemet och menar att grundproblemet det med stor sannolikhet utgörs av vattenregleringen i Dalälven.

Kommunstyrelsen ska vid ett möte i nästa vecka ge besked om hur Sandvikens kommun ställer sig till en dispens. Svaret väntas alltså bli att kommunen är positiv.

Mer läsning

Annons