Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pontus trygghet rycks bort

/
  • Mister pengar. Erika Forsberg och Pontus Lindfors är två av de funktionsnedsatta Sandvikenbor som nu är på väg att mista rätten att behålla en viss summa pengar att leva på enligt ett så kallat förbehållsbelopp. Handikappomsorgsnämnden har beslutat föreslå fullmäktige att skrota hyressubventionen. Något som innebär att Erika och Patrik kan få svårt att bo kvar i sina egna lägenheter.

Pontus Lindfors, 30, har i dag rätt att behålla en viss summa pengar till mat, kläder, medicin och övriga utgifter när hyran är betald.

Den rätten är nu Sandvikens kommun på väg att ta ifrån honom och 21 andra funktionsnedsatta i samma situation.

– Tryggheten rycks undan för de här personerna. Det är fruktansvärt fult gjort, säger Karin Lindfors, Pontus mamma.

Annons

Pontus Lindfors, gravt utvecklingsstörd och autistisk, bor sedan fyra år tillbaka i egen lägenhet i centrala Sandviken där han får personlig assistans dygnet runt.

I grannlägenheten bor hans vän Erika Forsberg som är i en liknande situation.

Tillsammans med sina assistenter ses de båda ofta cyklande ute på stan på sina trehjulingar.

Fått ett värdigt liv

Karin Lindfors säger att Pontus fått ett värdigt och tryggt liv sedan han flyttade in i egen lägenhet och slapp ryckas mellan föräldrahemmet och det korttidsboende där han tidigare ofta vistades.

– När våra bekanta frågar oss hur Pontus har det brukar vi svara att han i dag har ett så bra liv som det över huvud taget är möjligt.

Knappt 10 000 kr i pension

Pontus har knappt 10 000 kronor i pension och ett bostadstillägg som är reducerat eftersom han har egna sparpengar som buffert på banken. Hyran för den specialanpassade tvårumslägenheten är 7 500 kronor. Eftersom Sandviken är en av många kommuner som har ett förbehållsbelopp för personer med boendebeslut enligt LSS är han försäkrad att oavsett hyra få behålla cirka 5 000 kronor till kläder, mat, hushållsel, läkarbesök medicin med mera.

Ta bort subvention

Men den hyressubventionen är kommunen nu på väg att ta bort. Handikappomsorgsnämnden har lagt ett förslag om skrotat förbehållsbelopp som kommunfullmäktige ska ta ställning till inom kort. 22 funktionsnedsatta drabbas. Besparingen för kommunen blir 37 348 kronor per månad.

– Det är tryggheten som rycks bort för Pontus, Erika och alla de andra, säger Karin Lindfors.

Flera kommuner som inte har förbehållsbelopp hänvisar personer i Pontus situation till socialbidrag. Men det är fel eftersom de enligt LSS inte ska vara beroende av ett sådant stöd.

– Så länge jag och min man lever kan vi se till att Pontus får bo kvar. Men det är skört och ingen långsiktig lösning.

Patrik Häljeryd (S), handikappomsorgsnämndens ordförande, säger att det handlar om en rättvisefråga. Det är fel, menar han, att ha ett förbehållsbelopp för personer med boendestöd enligt LSS men inte för personer som får hjälp enligt socialtjänstlagen.

– Vi har egentligen inte rätt att behandla människor olika.

Missuppfattning

Enligt Karin Linfors är det en grov missuppfattning.

– Socialtjänstlagen garanterar en skälig levnadsnivå då man behöver hjälp under en begränsad del av livet. LSS är till för människor som behöver stöd hela livet och ska garantera goda levnadsvillkor.

Fotnot: LSS står för lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Lagen innehåller bestämmelser om insatser för särskilt stöd och service åt personer med funktionshinder.

Mer läsning

Annons