Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poppis loppis ger miljoner i bistånd

/
  • Titti Arnblom är en av stamkunderna.
  • Det räcker inte att stå först i kön. Man måste vara snabb i starten och klara att hålla farten hela vägen. Men det handlar inte om ett sprinterlopp. Det är onsdag eftermiddag och snart öppnar Biståndscenter, Pingstkyrkans second hand-butik i Sandviken.
  • På hyllorna på Biståndscenter finns mängder av porslin, prydnadsföremål, ljusstakar, grytor, radioapparater och annat som någon kan tänkas vilja köpa. På väggarna hänger gott om speglar och tavlor. Dessutom finns en hel del möbler och mycket kläder och linne.
  • 82-åriga Einar Persson är en av de ideellt arbetande på Biståndscenter. Det trevligaste med jobbet är att man träffar så mycket folk, tycker han.
  • Riktar man blicken uppåt hittar man alla lampor.
  • Andreas Lindberg med dottern Melody, fyra månader, är på Biståndscenter för första gången. Tidningshållaren ska hans loppistokiga sambo fixa till och måla vit, är det tänkt.
  • Marie Hägglund, föreståndare och den enda anställda på Biståndscenter, hjälper tillsammans med Einar Persson, till att packa ner det kunderna köpt. 82-åriga Einar är en av 22 som arbetar ideellt i Pingstkyrkans begagnatbutik.
  • Diyar Al Mohana har hittat en gungstol att koppla av i medan hans föräldrar är på fyndjakt.

Varje torsdagseftermiddag ringlar kön lång utanför Pingstkyrkans begagnatbutik Biståndscenter i Sandviken.

– Det är kul att leta fynd. Och när man handlar här vet man att pengarna går till bra saker, säger Titti Arnblom, en av stammisarna.

Förra året skickade Sandvikenbutiken i väg över 700 000 kronor till olika biståndsprojekt i världen, i år blir det ännu mer.

Annons

Begagnathandeln blomstrar som aldrig förr i Sverige. Nya siffror visar att omsättningen i landets ideella second hand-butiker uppgår till över 600 miljoner kronor om året.

En förklaring till uppsvinget som skett de senaste åren är en ökad miljömedvetenhet i samhället.

– Det verkar också vara så att viljan att göra en social insats har ökat. Det är lika populärt att skänka saker som att köpa, säger Marie Hägglund, föreståndare på Biståndscenter i Sandviken.

Klockan är tio i tre en torsdag när Arbetarbladet kommer till butiken som ligger på baksidan av Mekonomenhuset. Flera hundra personer väntar redan på att dörren ska öppnas. Stämningen i kön är hjärtlig.

Här finns de som har specifika samlarintressen, ska starta ett nytt hem eller bara gillar att hitta fynd.

En av dem som står längst fram är Daga Hugosson som är på jakt efter gamla leksaker, som hon samlar på.

– Det är ganska sällan jag hittar något sådant här, jag brukar gå på auktioner också. Men här är trevligt och jag brukar alltid gå hit en stund innan de öppnar bara för att hinna prata med folk, säger hon.

Bredvid henne står Inga-Lisa Grersson som beskriver Biståndscenter som en social träffpunkt.

– Det är många som kommer varje vecka, som man känner igen. Ibland vet man att man är på jakt på samma saker som någon annan och då gäller det att vara snabb in, skrattar hon.

På klockslaget släpps alla köande in i butiken och det blir snabbt trångt inne i den stora lokalen.

På butikshyllorna finns mängder av porslin, prydnadsföremål, ljusstakar, grytor, radioapparater och annat som någon kan tänkas vilja köpa. Dessutom finns en hel del möbler och mycket kläder och linne.

Men det är ordning och reda, var sak på sin plats, så alla fyndsugna snabbt ska hitta vad de söker.

– Vi säljer allt från knappnålar till kylskåp och kunderna är lika varierade de. De representerar verkligen hela samhället, välbeställda, mindre välbeställda, svenskar och invandrare. Här finns alla samlade, säger Marie Hägglund.

Titti Arnblom tillhör dem som ofta besöker Biståndscenter. Den här dagen slår hon till på en vit pinnstol.

– Den här butiken är bland det bästa som hänt Sandviken. Det är en väldigt skön mix av människor från olika länder här. Vill man bygga upp ett helt hem för en 700–800 kronor är det hit man ska gå, säger hon

För Andreas Lindberg med dottern Melody, fyra månader, är det första besöket. Han bär en tidningshållare under armen. Den ska så småningom målas vit.

– Det är min tjej Desirée som är loppisfrälst. Jag hänger mest med, förklarar han och tillägger att han tappat bort henne någonstans bland möblerna.

I butikens kafédel samlas allt fler för att ta en kaffe och diskutera dagens inköp. Allt fikabröd är hemlagat av medlemmar i Pingstkyrkan. Sammanlagt arbetar 22 ideella på Biståndscenter. Bara Marie Hägglund är anställd.

Medelåldern är ganska hög, tre personer är över 80 år. En av dem är Einar Persson, 82.

– Det ginge ju inte om vi alla vore avlönade, då blev det inga pengar kvar att skänka bort. Nej, det är så trivsamt att komma hit och träffa folk, så det räcker gott som betalning, säger han.

Biståndscenter har funnits i Sandviken sedan 2002. Först på Stallgatan och nu på Baldersgatan. Förutom på torsdagseftermiddagar har man öppet lördagar mellan 10 och 13.

Alla pengar från försäljningen går oavkortat till behövande i andra länder. På väggen i butiken hänger planscher som berättar om de olika hjälpprojekten. Det handlar bland annat om grisar till fattiga i Burundi och barnhem till Ukrainas gatubarn.

Förutom pengar skickas också flera kubikmeter kläder utomlands varje år. Det är sådana som hängt i butiken i två månader utan att bli sålda.

– Folk som handlar här ska veta att de gör en insats, säger Marie Hägglund.

Mer läsning

Annons