Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pressade priset och återtog SFI

I går var det festligheter med lunchbuffé och levande musik på Hammargymnasiet, för att fira att kommunen åter ska driva utbildningen i svenska för invandrare, SFI.
Men exakt hur man kan erbjuda en bättre utbildning än tidigare – till ett markant lägre pris – är fortfarande oklart.

Annons

En yrkesvägledare, en datalärare, kvällsöppet en gång i veckan och rekrytering av en praktiksamordnare – det har tillkommit en hel del nytt sedan kommunala vuxenutbildningen CVL drev SFI senast.

Man har dessutom gått över till en ny läroplattform och de elever som har möjlighet och utrustning ska kunna nå sina lärare också via datorn.

– Det har kommit en hel del kritik mot SFI, både nerifrån och uppifrån. Den har vi lyssnat på och tagit till oss av. Nu ska läroprocessen gå snabbare och folk ska komma ut i arbetslivet tidigare, det är målet, säger rektorn Agneta Winblad.

Kontroversiell och kritiserad

 

Förra året upphandlade man SFI och privata Lernia Utbildning AB lade det lägsta budet.

Upphandingen var kontroversiell och kritiserades både av lärarfacken och den tidigare personalen. Men trots att Lernias SFI kostade omkring 4 miljoner mindre kunde man konstatera att det blev mer undervisning för pengarna.

När det var dags för nästa upphandling visade det sig plötsligt att CVL:s bud var det lägsta – uppåt 4 miljoner billigare än de tidigare begärt. Hur det gått att pressa priset så mycket är inte helt lätt att förstå.

– När man går igenom en verksamhet så noga som vi gjort inför upphandlingen får man syn på, och lär sig nya saker. Man ser vad som behöver förbättras, förändras eller förnyas. Det får man ju anledning att jobba med då, säger Winblad.

Hitta nya vägar

 

 

Men alla förändringar verkar handla om nyanställningar och annat som kostar pengar. Hur har det kunnat bli så mycket billigare än tidigare?

 

– Det är så med kommunal verksamhet. När man går igenom den igen och prissätter allting får man fram en kostnadsbild som är rimlig.

 

Betyder det att kommunala SFI har varit onödigt dyr tidigare?

 

– Nej, jag kan inte säga något alls om det. Men ekonomin har blivit genomlyst ordentligt, och utifrån det har vi kunnat se hur det ska se ut och vad det ska kosta. Man måste försöka hitta nya vägar och det är det vi har gjort.

 

Men går det att peka ut något som ni har sparat in pengar på?

 

– Nej, jag vill inte ge några konkreta exempel.

På måndag är det skolstart för det nya kommunala SFI, som har förberett sig på att kunna ta emot 250 elever.

Mer läsning

Annons