Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisras på nickel ett bekymmer

Nickelpriserna forstätter att falla. Under första halvåret kan raset innebära nedskrivningar på 700 miljoner kronor för Sandvik, som redan i slutet av förra året satte in tuffa åtgärder för att slippa varsla.

Annons

Prisraset på nickel fortsätter att sätta spår hos Sandvik. Under årets första kvartal tyngde prisfallet resultatet med 517 miljoner kronor och företaget flaggade för att nickelpriserna skulle påverka även detta kvartal negativt med 100 miljoner kronor. Men sedan flaggningen har priset på nickel rasat ytterligare.

– Vi trodde att det skulle få en effekt på 100 miljoner, men nu blir det kanske 150 till 200 miljoner i‑stället. Men priserna går upp och ner, säger Anders Wallin, chef för Group Communications, Sandvik.

Hur Sandvik Materials Technology, SMT, kommer att påverkas av nickelpriserna vill Wallin inte kommentera. Redan under sista kvartalet förra året minskade SMT:s resultat med 575 miljoner kronor och ett internt sparpaket kördes igång. Produktiviteten skulle öka med tolv procent och kostnaderna minska med tio fram till sommaren 2008.

– Det är en stor utmaning vi har tagit på oss det närmaste halvåret, sa vd:n Peter Gossas då och hymlade inte om att personalminskningar är att vänta om målen inte nås.

Om fler åtgärder krävs presenterar i samband med halvårsrapporten den 18 juli.

Mer läsning

Annons