Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privatläkare åtalas för skattebrott

En privatläkare i västra Gästrikland misstänks ha låtit bli att redovisa inkomster på sammanlagt över en halv miljon kronor. Han har också betalat för lite i arbetsgivaravgifter.

Annons

Nu åtalas han för skattebrott och bokföringsbrott.

Åtal har väckts i Falu tingsrätt mot den privatläkare som under flera år misstänks ha undanhållit inkomster från Skatteverket. Skatteverket har i sin granskning kommit fram till att mannen låtit bli att redovisa nästan 700 000 kronor i inkomster sedan 2003. Samtidigt ska han också ha betalat över 100 000 kronor för lite i arbetsgivaravgifter under samma period.

Det var när siffrorna från landstinget i Gävleborg inte stämde överens med antalet patienter läkaren hade uppgivit att han tagit emot, som Skatteverket fattade misstanke mot mannen. Man gjorde en granskning av privatläkaren, som blev färdig hösten 2007. Den visade att läkaren medvetet och systematiskt har låtit bli att redovisa inkomster för över 5 000 patienter. Majoriteten handlar om besök där patientavgifterna inte går att hitta men läkaren har också låtit bli att redovisa fall där han fått ersättning från landstinget.

Skatteverket anser att läkaren har undanhållit pengarna systematiskt, bland annat eftersom tiddagböcker på mottagningen har suddats. Läkaren har dessutom krävt ersättning från landstinget för patienter med frikort.

Läkaren upptaxerades, något han överklagade både till länsrätten och kammarrätten utan framgång. Nu har alltså polisens förundersökning lett till åtal. Privatläkaren, som sedan en tid tillbaka har stängt sin mottagning, åtalas för bokföringsbrott och skattebrott.

Mer läsning

Annons