Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protestlistor mot semesterstopp

/
  • har fått nog. Torbjörn Rönnkvist, äldreomsorgsnämndens ordförande, fick i går ta emot protestlistor mot de hårda semesterrestriktionerna. ”Vi kommer att begära förhandling i varje enskilt ärende där någon nekas ut semester”, meddelade Kommunals Maria Sjölund.

När äldreomsorgen införde hårda semesterrestriktioner blev det droppen för många anställda.
En protestlista med 180 namn överlämnades i går till kommunen som ett resultat av spontana reaktioner på några boenden.
Gränsen är nådd. Många är arga, ledsna och känner sig utnyttjade, säger Maria Sjölund på Kommunal.

Annons

Äldreomsorgen i Sandviken har under det senaste halvåret tänjt hårt på personalens lojalitet. Vid sjukdomar förväntas de anställda i mycket stor utsträckning täcka upp för varandra. Löftet om att ingen ska behöva jobba mer än varannan helg är knappt en ambition längre. Grisarbetspass med delade turer är på väg tillbaka. Dessutom har ett tiotal arbetsplatser fått minskad grundbemanning.

Reaktionen blev därför våldsam när äldreomsorgsförvaltningen dessutom införde ett semesterstopp som efter påpekanden om lagbrott namnkorrigerades till semesterrestriktivitet

Det som gäller i dag är att inga semesterdagar får tas ut om det inte finns arbetskamrater som frivilligt ställer upp och jobbar extra.

– Gränsen är nådd för hur mycket våra medlemmar kan täcka upp för varandra. Det går inte att klara sig utan vikarier, säger Maria Sjölund i Kommunals styrelse.

Tillsammans med Annika Forsberg överlämnade hon i går protestlistor med 180 namnunderskrifter till Torbjörn Rönnkvist, s, äldreomsorgsnämndens ordförande. Med listorna, ett resultat av enskilda initiativ på några av äldreboendena i centralorten, skickade Kommunals styrelse också med ett eget brev med synpunkter på arbetsgivarens agerande.

Torbjörn Rönnkvist lovade ta med sig åsikterna och fundera över innehållet i brevet. Han klargjorde att hans viktigaste roll som medborgarföreträdare är att företräda de äldre och se till att de får en bra omsorg.

– Vi har också gjort en hel del satsningar. Det är inte bara besparingar, sade han.

Som arbetsgivarrepresentant menade Rönnkvist att det är hans skyldighet att se till att miniminivån inte underskrids, vilket man från Kommunals sida anser redan har skett.

– Ja, det gör vi. Men så ser det ut överallt i dag. Det är inget försvar men det är tajt på alla arbetsplatser. Äldreomsorgsnämnden har fått en påse pengar och ansvaret att hålla budgeten i balans.

– Klarar vi inte av att göra det blir det riktigt tufft framöver, varnade Torbjörn Rönnkvist.

Mer läsning

Annons