Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Provinsfastigheter vill rekordhöja hyran

/
  • Christina Rosén, Barbro Jansson, Christina Lindholm och Karin Persson är några utav hyresgästerna på Smutronbacken som tycker att förslaget om hyreshöjningen är alldeles för hög.

Sedan hyresförhandlingen började i januari har Provinsfastigeheter och hyresgästerna på Smultronbacken i Sandviken inte kommit överens. Nu vill Provinsfastigheter rekordhöja hyran - med 15-20 procent.
– Vi kommer inte kunna bo kvar om de får igenom det, säger Barbro Jansson som bor i ett utav husen.

Annons

Turerna mellan Provinsfastigheter och hyresgästerna på Smultronbacken har varit många. Inför den årliga förhandlingen om hyran föreslog man från Hyresgästföreningen en höjning med 2 procent under året. Detta med villkoret att vissa åtgärder ska utföras i området och att man från Provinsfastigeters sida ska komma fram med en bra underhållsplan. Hyresvärden valde i stället att gå direkt till bruksvärdering och ska nu jämföra hyrespriserna med närliggande områden.

– De väljer att jämföra lägenheter med mycket högre standard. Det är orimligt att priserna på Smultronbacken skulle vara lika höga, säger Owe Hellberg, hyresförhandlare på Hyresgästföreningen.

Hellqvist förklarar att Provinsfastigheter efter bruksvärderingen vill rekordhöja hyran, något som nu ska prövas i Hyresnämnden.

– 15-20 procent rakt upp och ner, det är helt befängda krav, menar Hellberg.

Bland hyresgästerna på Smultronbacken förklarar flera hur man tappat förtroendet för Provinsfastigheter. Någon berättar hur man på vintern måste ha täckjacka på sig inomhus, andra pratar om läckage, skadedjur och fallfärdiga utomhusbodar.

– Vid förra höjningen lovande man en massa förändringar men jag tycker snarare allting blivit sämre sedan dess, säger Christina Rosén.

– Som det är nu är det så dåligt att det inte borde vara någon höjning alls, fyller Christina Lindholm i.

Men på Provinsfastigheter håller man inte med.

– Vi är där dagligen och jobbar, men det är svårt att göra allting på en gång, säger Daniel Wendleman, områdeschef i Sandviken.

Jakob Johansson, VD Provinsfastigheter, menar att man aldrig tidigare investerat så mycket i Smultronbacken som man gör nu. En hyreshöjning anser han därför vara självklar.

– Det handlar egentligen bara om att komma i paritet med jämförbara områden. Vi kan inte ligga så pass mycket lägre och samtidigt rusta, det tror jag alla håller med om, säger Johansson.

Flera hyresgäster menar dock att en eventuell höjning kan få förödande konsekvenser.

– Många kommer bli tvingade att flytta. Jag trivs här men en sådan höjning gör att vi inte kommer kunna bo kvar. Det känns som om de vill bli av med oss, säger Barbro Jansson.

Mer läsning

Annons