Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radonsamarbete inte problemfritt

För alla kommuner är ett samarbete med ett radonmätningsföretag inte ett givet val.


Karlskrona tackade nej till ett sådant erbjudande.


– Det är flera företag som genomför radonmätningar. Vi kan inte favorisera ett, säger Hans Juhlin, samhällsbyggnadschef, till tidningen BLT.

Annons

Sandviken är inte den enda ort i landet som har haft en diskussion i lokal media om de radonmätningsföretag som kontaktar villaägare i kommunens namn.

Som Arbetarbladet skrivit om tidigare, har flera villaägare i Sandviken reagerat mot det brev om radonmätning som kommunen har skickat ut. ”Skrämselpropaganda!” skriver en som har hört av sig till tidningen.

Kritik mot information

Kritiken riktar främst in sig på att det inte framgår att risken för att drabbas av radonrelaterad lungcancer är liten för ickerökare.

I brevet framhålls MRM från Luleå som ett företag att beställa mätning från. Men att kommunen rekommenderar ett visst företag är inte helt oproblematiskt.

Karlskrona kommun valde att tacka nej till ett liknande samarbete med Gammadata Mätteknik AB.

– Det är flera företag som genomför radonmätningar. Vi kan inte favorisera ett, säger Hans Juhlin, samhällsbyggnadschef, till tidningen BLT.

Fall för prövning

Sveriges kommuner och landsting (SKL) säger att det inte finns något klart svar på frågan hur kommunen får gynna ett enskilt företag genom rekommendation, och menar att det kan vara ett fall för prövning om det anmäls.

– Man kan tycka att kommunen borde ha listat upp flera företag, så att de enskilda medborgare som får brevet inte får uppfattningen att de rekommenderas att välja ett visst företag, säger Ulf Palm, jurist på SKL.

Finns andra

I en skriftlig kommentar på kritiken, påpekar bygg- och miljökontoret i Sandviken nu att det finns andra företag att välja bland.

”Det företag som nu medverkat i utskicket är ett företag som kommunen haft ett långvarigt och gott samarbete med. Vill fastighetsägaren inte anlita dem så står det fastighetsägaren fritt att välja vilket företag som helst.”

Resultaten till kommunen

Mätföretagen har ett stort intresse av att vilja agera med kommunens auktoritet bakom sig, och Gammadata har exempelvis antytt samarbeten genom att skriva att resultaten ska skickas till kommunen. I Ale kommun har diskussion uppstått om mätföretaget Independias aggressiva marknadsföring, då de hotat med dödsfall och värdeminskning på villor.

Mer läsning

Annons