Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rånade pojkarna: "Vi ville inte riskera att bli skjutna"

/
  • RÅNADES HÄR. Det var här på innegården efter Hamngatan i Sandviken som 15-åringarna Patrik Meleri och Oliver Sjudin blev rånade vid 19-tiden på måndagskvällen. En maskerad och beväpnad man hotade pojkarna med en revolver och tog Patriks vita EU-moped. Pojkarna vill inte visa sina ansikten för att inte bli igenkända av rånaren.

– Först trodde jag att han ville hjälpa till. Sedan siktade han på mig med en revolver.


15-åriga Oliver Sjudin berättar hur han och kompisen Patrik Meleri skräckslagna sträckte upp händerna i luften när en rånare tog Patriks EU-moped på måndagskvällen.

Annons

Det var strax före klockan 19.00 i måndags som kompisarna Oliver och Patrik stod på innegården till Olivers bostad på Hamngatan. De mekade med Patriks EU-moped och hade just tagit bort motorkåpan på den vitlackerade Yamahan. Då kom en man incyklande på gården, ställde ifrån sig cykeln vid cykelstället och gick fram emot dem.

”Sluta upp med det där”, hörde de honom säga.

– Jag trodde att han tyckte att jag gjorde något fel och att han skulle hjälpa till, berättar Oliver och säger att han först då tittade upp och såg till sin förvåning att mannen hade en rånarluva nerdragen över ansiktet.

”Ge mig mopeden”, beordrade han och plockade fram en revolver som han viftade med fram och tillbaka och siktade på både Oliver och Patrik.

– Vi blev bara stående, helt paralyserade och rädda, berättar pojkarna.

I nästa sekund sade rånaren till dem att starta mopeden.

– Jag gjorde som han sade och sedan sträckte vi båda upp armarna i luften. Vi ville inte riskera att bli skjutna, säger de.

Rånaren tog den vit- och guldfärgade hjälmen, hoppade upp på EU-mopeden som saknar motorkåpa och körde iväg.

Oliver och Patrik ringde omedelbart 112 från mobilen och den 24 minuter långa väntan på att polisen skulle komma kändes som en evighet.

– Jo, det var jobbigt. Vi var riktigt skärrade. Men sedan när den första bilen kom fick de snabbt förstärkning och till slut var det flera bilar här, berättar de.

Trots att rånaren hade maskerat sig med en hemmagjord rånarluva har pojkarna kunnat lämna ett bra signalement. Under luvan stack det nämligen ut långa toviga mörkblonda eller bruna flätor, typ dreadlocks. Rånaren var cirka 180 centimeter lång, hade svart huvtröja med huvan uppdragen över huvudet och stora säckiga blå jeans.

Revolvern uppfattade de som riktig. Den såg ut att vara av silverfärgad metall med lång pipa och man kunde tydligt se hålen för kulorna.

När vi träffar pojkarna dagen efter har de lugnat ner sig, men tycker att det de var med om var otäckt. Nu önskar de att polisen tar rånaren och att Patrik får tillbaka sin EU-moped som han bara hade kört med i tre veckor. Att gå ut med sina namn i tidningen har de inga problem med, men de vill inte visa rånaren hur de ser ut.

Att Patriks moped blivit stulen vet redan många ungdomar i Sandviken eftersom pojkarna både skickade sms och var ute och chattade på internet redan på måndagskvällen.

Polisen har tagit rånarens cykel i beslag för teknisk undersökning och de vill ha in tips kring händelsen från allmänheten.

Mer läsning

Annons