Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rånare tog tillbaka erkännande

/

De unga bingorånarna bad om ursäkt vid rättegången i går och riktade sina blickar mot alla offer som satt i rättssalen.
Men för de kvinnor som vad med vid bingorånet i Sandviken var det en klen tröst.

Annons

– Det gör ingen skillnad. Det har redan gjort mig så mycket ont, sade Ingalill, som fick sina kläder sönderslitna.
Rånet mot bingohallen i Sandviken 26 oktober förra året fick sitt rättsliga efterspel i går när fyra män, mellan 16 och 22 år från Sandviken och Rosengård i Malmö, stod inför rätta för rån, ett brott de erkänt.


När rättegången började var salen fylld med anhöriga till rånarna men framför allt offer, de flesta äldre kvinnor. Sex av de 25 målsägandena skulle få berätta sin historia, hur rädda de blev och hur livet efteråt har påverkats. Två av dem har Arbetarbladet berättat om tidigare; Ingalill och Margareta mötte rånarna ute i hallen och blev ordentligt omskakade. De var med på plats och fick nu för första gången möta rånarna.


Det var ingen lätt situation att återuppleva den där söndagseftermiddagen och efteråt kände de sig inte särskilt lättade. Nästan tvärtom.
– Jag blir så upprörd när de sitter och ljuger. Precis som om jag skulle stå och ljuga om vad jag varit med om. Det är kränkande, tyckte Ingalill.


De fyra åtalade, tre från Malmö som utförde rånet iförda rånarluvor och med en k-pistatrapp och Sandvikenbon som körde flyktbilen, ändrade nämligen samtliga sina berättelser vid förhandlingen.
I de tidigare polisförhören berättade de helt andra saker. Till exempel ville rånarna få rätten att tro att chauffören inte visste att han skjutsade dem för att de skulle begå ett rån. Och chauffören menade att han inte heller fick reda på det förrän efter rånet, trots att han i tidigare polisförhör berättat att han visste varför de ville ha skjuts.


När förhandlingen började på morgonen erkände den 22-årige Sandvikenbon medhjälp till rån men efter att ha hört de andras historia ändrade han sig på eftermiddagen och nekade till brott överhuvudtaget.
Åklagaren Therese Stensson fick gång på gång läsa ur förundersökningsprotokollet och påminna alla om vad de tidigare sagt. Deras egen förklaring var att de ljög för polisen för att bli frisläppta.
Motivet till rånet var skulder. 16-åringen hade en skuld på 100 000 kronor och betalade han inte skulle han och hans familj få Bandidos på sig. De två andra hade också de stora skulder och samtliga var desperata att få tag i pengar. Men bytet på 3 000 kronor blev en total besvikelse. De hade räknat med i vart fall 50 000 kronor, för det hade de som rånade bingon i Malmö kommit över.


Trots att de hade med sig både rånarluvor och vapenatrappen på tåget från Malmö menade de att rånet mot bingohallen planerades först strax innan de slog till.
Olika uppfattningar
De menade också att de inte riktade vapnet mot någon. Då gick det ett sus bland åhörarna som hade varit på plats i bingohallen och hade en helt annan uppfattning om hotbilden och hur de inte vågade göra annat än att lägga sig ner på golvet.
De tre rånarna bad sina offer om ursäkt och menade att det inte var personligt mot dem. Men det var en klen tröst.
– Det spelar ingen roll om de kom över en liten summa eller en stor. Mina klienter blev lika rädda i alla fall. Vissa mår fortfarande fruktansvärt dåligt medan andra har hämtat sig bättre, berättar offrens målsägandebiträde Carin Carlgren.
Rättegången avslutas i dag.

Mer läsning

Annons