Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasistiska tilltag och våld på fritidsgård

Det är stökigt både utanför och inne på fritidsgården i Österfärnebo. Både rasistiska tilltag, våld och hot har förekommit och nu begränsas öppettiderna på gården.

– Vi måste försöka få ett bättre kvalitetsjobb där, säger Hans Nilsson, ungdomsansvarig i kommunen.

Annons

Fritidsgården Fernan i Österfärnebo begränsar sina öppettider med omedelbar verkan efter att det uppdagats att man har problem på gården. Det var vid ett möte med polis, brottsförebyggande rådet BRÅ, socialtjänsten, skolan och fritidsgården i förra veckan som man tog upp problemen.

– Det handlar om rasistiska tilltag, våld, skadegörelse och hot. Det har varit oroligt, både utanför och inne på fritidsgården, säger Lena Brodin från BRÅ.

Ingen anställd personal

Det är utvecklingsgruppen i Österfärnebo som driver fritidsgården. Kommunen står för hyra och en liten ersättning men man har ingen anställd fritidspedagog eller annan personal på gården. I stället har det varit upp till frivilliga och föräldrar att hålla gården öppen – en lösning som inte har fungerat så bra, konstaterar Brodin.

– På en så liten ort är det alltid svårt att ta steget och polisanmäla, även om man borde. Man känner varandra, är grannar och bekanta. Självklart blir det ännu svårare om man är förälder, det var en del av vad vi diskuterade under mötet.

Nu har kommunens kultur- och fritidsförvaltning haft samtal med utvecklingsgruppen om vad som måste göras för att lösa problemen.

Klarade inte uppgiften

– Det är viktigt att det finns ett förebyggande arbete på gården. Det måste finnas starka krafter som säger ifrån och talar om hur det ska gå till. Tyvärr har det visat sig att de föräldrar som sitter där inte har skött det tillräckligt bra, säger Hans Nilsson.

Tillsammans med utvecklingsgruppen har kommunen bestämt att gården nu ska begränsa sina öppettider.

– Det är bättre att ha lite mindre öppet och ha ett bättre ledarskap, säger Nilsson.

Samtidigt måste kultur- och fritidsförvaltningen nu ta ställning till hur fritidsgården ska skötas under kommande år.

– Vi funderar på budgeten för 2010. Nu måste vi på något sätt försöka stärka ungdomsgårdsarbetet där. Vi måste ta en rejäl funderar på vad vi ska göra.

Kan det bli aktuellt att stänga gården?

– Det är svårt att stänga den helt. Förhoppningsvis kan vi försöka få dit mer resurser, men det måste vi diskutera på flera plan.

Mer läsning

Annons