Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RECENSION: "Slå pattarna i taket" bjöd på briljans i Sandviken

/
  • Tiffany Kronlöf och Bianca Kronlöf. I bakgrunden: Dijle Neva Yigitbas och Jonas Pomo.

När någonting är riktigt bra är det nästan svårt att veta i vilken ände man ska börja.
Så först ett konstaterande: ”Slå pattarna i taket” är en briljant föreställning. Hela produktionen är sjukt begåvad och genomtänkt in i minsta detalj.

Annons

Systrarna Bianca och Tiffany Kronlöf har tagit med vissa delar av konceptet från sin SVT-produktion ”Full patte”. Men i liveshowen blir Biancas komiska begåvning och Tiffanys känsla för musik ännu tydligare och mer raffinerad.

Och syskonens samspel och smittande energi blir på ett helt annat sätt på bara några meters avstånd.

Det finns ingen självklar humor i könsnormer, samhällets ojämställdhet och hur den vita medelklassen ser på invandrare. Men i duon Kronlöfs händer blir det till underbart rapp, rå och riktigt svart komik. Ibland är det obekvämt, någon skruvar på sig i publiken efter ett skämt om att svenskar bara bor bland andra svenskar i Thailand. Men Bianca hanterar den dåliga stämningen otroligt bra och det är svårt att få nog av hennes vassa tunga som undviker klyschorna och når hela vägen fram.

Det harmonierar väl med sketcherna om osköna snubbar som varvas med välskrivna låtar och skönt färgglada outfits, som plockade från makteliten i filmerna ”The Hunger games”.

Den stora styrkan är just att showen inte i första hand är en feministisk pamflett för en smal och redan invigd publik. Snarare uppmärksammar systrarna vardagens ojämställdhet mellan könen på ett roligt och medryckande sätt som vi inte har sett i det här formatet förut. Låtarna från showen är i sig så bra att de kommer få ett långt liv även utanför scenen när strålkastarljuset slocknat. Förhoppningsvis kan det även leda till en normalisering, att både tjejer och killar i alla åldrar kan prata mer odramatiskt om jämställdhet och skevheten mellan könen, vilket borde ha varit en självklarhet för länge sedan.

Troligen kommer många skolklasser att se och beröras av ”Slå pattarna i taket”.

Förmodligen kommer inte de personer som verkligen behöver se showen att göra det. Kanske skulle de heller inte vilja förstå.

Men tillräckligt många kommer att förstå hur orimligt dåligt hälften av vår befolkning fortfarande behandlas av samhället i allmänhet – och av män i synnerhet.

Mer läsning

Annons