Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regel gör det möjligt för poliser att riva böter

Den som rev Markus svägerskas böter utnyttjade en regel i polislagen som heter rapporteftergift.
Den gör det möjligt för polismän att inte rapportera brott om de tycker att omständigheterna är tillräckligt speciella.

Annons

Det är upp till varje polisman att själv avgöra när det passar att använda rapporteftergift, till exempel om de bedömer att det räcker med att själva budskapet har gått fram.

– Det blir en obehaglig upplevelse ändå men föranleder ingen böteslapp, förklarar Mats Nauwelaertz de Agé, trafikpolis i Gävleborg.

Rapporteftergift får bara användas vid brott där fängelse inte ingår i straffskalan.

Mest förekommande är det nog vid trafikbrott, tror Mats Nauwelaertz de Agé, som inte har några siffror över hur ofta det används.

– Vi hinner inte skriva på allt som vi ser samtidigt som vi har en skyldighet att ingripa vid varje misstanke om brott. Det är i alla fall betydligt fler som får betala böter än som slipper undan.

Mats Nauwelaertz de Agé anser inte att regeln leder till godtycklighet utan menar att det är ett noga övervägande som görs av varje polis.

– Det ska vara ytterst starka skäl, till exempel att någon har ett barn i bilen som är sjukt eller ledset. Det räcker inte med att börja gråta krokodiltårar.

Har den skyldige väl fått rapporteftergift kan polisen inte komma i efterhand och dela ut böterna. Däremot har den som skrivit på sin bot ingen chans att få den riven. Då räknas det som en dom som vunnit laga kraft.

Mer läsning

Annons