Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regnet dränkte Sandviken

/

Vattnet forsade in i hus, butiker och garage i Sandviken när ett rejält åskväder med tillhörande skyfall passerade Gästrikland på lördagen.

I Gävle, som kom lindrigare undan, orsakade blixten en skogsbrand.

Annons

Det var vid 14–15-tiden på lördagen som det stora ovädret drog förbi. Värst blev följderna för Sandviken.
– Ja, Sandviken verkar ha drabbats väldigt tufft. I Gävle har vi inte fått in så många anmälningar, berättar Magnus Östlund, inre befäl vid Gästrike Räddningstjänst.
Parkeringen utanför Maxi Ica i Sandviken blev totalt översvämmad och butikspersonalen tvingades rycka ut för att rädda de bilar som stod parkerade.
– Nere i ena hörnet räckte vattnet upp till låren på mig. Jag fick rycka åt mig ett par badshorts och gå ut för att hitta golvbrunnarna, säger Katrin Paschen som jobbar i affären.
Regnade in
Sedan stod hon och kollegorna med golvrakor och skyfflade ner vattnet i brunnarna och såg till att de inte täpptes igen av skräp. I affären regnade det in och flera kassor fick stängas och täckas över med presseningar.
– Det kom kopiösa mängder vatten, säger Katrin Paschen.
I ett garage under Handelsbanken på Hyttgatan forsade vattnet också in och gick en bra bit upp på karosserna på ett 30-tal bilar som stod parkerade. På Gallerian strax intill fick butikerna in vatten, till exempel klädbutiken Dressman där folk stod med paraply.
– Vi fick rycka ut till Gallerian och pumpa vatten, säger Magnus Östlund.


Vid en viadukt på Årsundavägen gick vattnet så högt att bilarna fastnade. På samma gata kom larm från flera fastigheter som fått översvämning i källaren när ovädret drog förbi.
– De låg lite pyrt till men där bedömde vi att vi inte kunde göra någonting. Vattnet rinner undan, säger Magnus Östlund.
Även i Gävle föll regnet kraftigt och det blev stora vattensamlingar på gatorna när dagvattenbrunnarna inte hann med. Butiken City Gross i Hemlingby översvämmades.
Blixtnedslag
I skogen bakom värmeverket Johannes syntes små rökpelare på flera ställen. Skogsbranden tros ha orsakats av blixtnedslag men släcktes nog av regnet. När räddningstjänsten kom fram kunde patrullen inte hitta någon eld.

Mer läsning

Annons