Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga T-Fordar

/
  • ANDRA FORDEN. Denna T-Ford Touring från 1922 är Björn Thyselius andra. Den första försökte han bygga från lösdelar som han köpte upp. Den här har han ”bara” renoverat till hälften, med många timmars slit. Passagerarna är sonen Walter och Katrine Rönnberg.
  • VÄNTADE 97 ÅR. Lille Adam Granlund, 3 år, från Långhundra i Knivsta föddes 97 år efter att den första T-Forden började rulla. I går försvann han nästan bland alla blänkande klenoder i Högbo.
  • BRÖLLOPSBIL. Karl-Herman Schneider från Järbo tänkte ville köpa en T-Ford redan när han tog körkort, men hejdade sig när föräldrarna inte tyckte att han var riktigt klok. Sedan åkte han i en grön T-Ford när han gifte sig, och nu är han ägare till den här sedan tre år.
  • GLADAST. Kurt Lindström från Sävjsö visade dagens sensation. En Touring från 1924 i originalskick som har stått i en lada i Småland i 50 år tills han köpte den i våras.
  • REGISTRERAD. Bara att köra iväg.

54 T-fordar samtidigt. Så många har ingen sett i Sverige sedan 30-talet. För att fira världens mest kända bils 100-årsjubileum gjorde Svenska T-Ford-klubben en gästrikerunda på lördagen. I dag är alla samlade i Gysinge.

Annons

T-forden är världens näst mest tillverkade bilmodell. I år är det 100 år sedan det första exemplaret framställdes. Fram till 1927 tillverkades drygt 15 miljoner T-Fordar.

Vid lunchtid på lördagen rullade 54 av de drygt 800 nu svenskregistrerade T-Fordarna i stekhet sol in till Högbo bruk.

– Perfekt väder för att åka öppen bil i sommarhatt, tyckte Katrine Rönnberg som kommit från Oxelösund tillsammans med Björn Thyselius och sonen Walter.

Bilen, en blänkande Touring från 1922 fick åka trailer den första biten till samlingsplatsen i Gysinge.

I centrum på gräsmattan står dagens sensation, en fullt körbar T-Ford i originalskick som stått i en lada i Småland i 50 år. Den nyblivne ägaren Kurt Lindström från Sävsjö köpte den i maj och berättar glad som ett barn hur det gick till för alla som vill höra.

Hittade i USA

Han hade hört talas om Forden, men ingen visste vem som ägde den. Via fastighetsregistret fick han veta att det var en svensk-amerikan i Massachusetts i USA. Han fick kontakt med honom och i början av maj gjordes affären upp.

Kurt beställde omedelbart nya däck. Sedan behövde han skaffa en ny toppackning till motorn, slipa ventilerna, göra en del andra justeringar och sen var det bara att veva igång motorn.

– Hör hur fint den går, säger han och startar motorn så att alla får höra.

Hans Ädel från Valbo håller i trådarna för jubileet. 52 bilar var anmälda, men det dök upp ett par till på fredagen när deltagarna samlades i Gysinge. Klockan nio på lördagsmorgonen startade tolvmilarallyt via Sandviken, Högbo, Kvarnbacken i Storvik och åter till Gysinge.

Där hölls jubileumsmiddag och i dag, söndag, visas bilarna upp för allmänheten.

Mer läsning

Annons