Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordstor myggbekämpning i år

/

Nu sätter myggbekämpningen längs Dalälven igång. I år kommer man att bekämpa mygg inom ett rekordstort område, konstaterar Kalle Hedin, vd för Nedre Dalälvens Utvecklingsbolag.
– Det handlar om ett par tusen hektar som kan bli aktuella.

Annons

Det var framför allt regnvädret förra helgen som orsakade översvämningar längs Dalälven. Där har de ökända stickmygglarverna nu börjat kläckas – i Hallsjön vid Huddunge har man den senaste veckan hittat omkring 2 000 larver per liter.

– Kommer värmen nu är det troligt att det blir mycket mygg och en kläckning kan komma snabbt, säger Kalle Hedin.

I början av veckan kommer man därför att sätta igång med myggbekämpningen. Exakt vilka områden som kommer att bekämpas har man inte fattat beslut om ännu men det kan komma att handla om större ytor än någonsin.

Tidigare har man bekämpat stickmyggorna i ett område om ungefär 1 000 hektar – i år kan det bli det dubbla. Avesta, Österfärnebo, Tärnsjö, Östa och Huddunge är några av de aktuella områdena.

– Kanske i Hedesunda också, men det vet jag inte säkert ännu.

Under midsommarhelgen har myggprojektets forskare varit ute och undersökt markerna för att ta reda på hur stora ansamlingar av mygglarver det finns. Därefter kommer man så snabbt som möjligt att fatta beslut kring exakt var det ska bekämpas.

Under måndagen kommer bekämpningen av stickmygglarverna längs Dalälven att sätta igång.

Mer läsning

Annons