Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordstor satsning på Nya Bruket

Nya Bruket måste totalrenoveras. Nu satsar Sandvikenhus en halv miljard kronor för att lyfta Ralph Erskines kända hus.

Annons

Nya Bruket byggdes i början på 1970-talet och renoveringsbehovet är nu stort. Med början nu i vår satsar Sandvikenhus en halv miljard kronor på att modernisera alla 800 lägenheter. Det är den enskilt största satsningen i Sandvikenhus historia.

– Det är dags för att totalrenovera och lyfta tillbaka till den ursprungliga standarden som var när bostäderna byggdes, säger det kommunala bostadsbolagets vd Stefan Lundqvist.

Till skillnad mot de förbättringsarbeten som har gjorts de senaste åren handlar det nu om mer omfattande rust. Alla stammar ska bytas. I samband med det kommer en del upprustning att ske invändigt. På utsidan ska fasaden putsas och flera nya tak behövs.

Det kan också handla om att byta ut fönster och dörrar för att energieffektivisera.

Ingen av bostäderna ska behöva evakueras under arbetet som kommer att ske i etapper. Projektet att sträcka sig över många år och påbörjas i de äldsta delarna som är kvarteret runt Skolgatan. Skolgatan 10 med drygt 50 lägenheter är först ut.

– Tanken är att vi ska göra det här med ett stort deltagande av de boende. Därför har vi bjudit in dem till dialogmöten, det första nu på onsdag, säger Stefan Lundqvist.

Han vill lyfta fram Nya Bruket som ett område att vara stolt över.

– Det är ett av Ralph Erskines mest uppmärksammade områden som inte bara är känt hos Sandvikenborna utan över hela Sverige och världen.

Renoveringen kommer att medföra en hyreshöjning. Hur stor den blir är inte klart utan kommer att förhandlas med hyresgästföreningen.

Mer läsning

Annons