Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Renlighetskrav att Saik betalar hyran”

Går Saik i konkurs står det kommunala arenabolaget med en ny kvartsmiljardanläggning där det inte längre spelas bandy.
Det är förutsättningarna inför diskussionerna om Saik bandys stora hyresskuld.
– Kommunens förhandlingsläge är aldrig bra när det gäller verksamhet som ligger människorna varmt om hjärtat, säger Ulf Gillström (S).

Annons

Som Arbetarbladet avslöjade i går har kraftigt skuldsatta Saik bandy inte klarat av betalat några hyror i år. Förra året hade klubben inte heller råd att betala hyrorna. Då ryckte kommunen ut och gjorde en speciallösning som innebar att 100 000 kronor efterskänktes mot vissa motprestationer.

Exceptionell åtgärd

– En exceptionell åtgärd. Något sådant avtal har jag aldrig tidigare skrivit under, säger Ulf Gillström, kultur- och fritidsnämndens ordförande och tillika styrelseledamot i Göransson Arena AB med Saik som huvudanvändare av anläggningen.

I båda rollerna är han i dag angelägen om att Saik bandy ska överleva sin ekonomiska kris och fortsätta vara en förening med elitlag som sprider glans och glädje över Sandviken och som dessutom har en bra ungdomsverksamhet. Men han är också angelägen att klubben ska göra rätt för sig på samma sätt som alla andra föreningar.

– Det är ett renlighetskrav att de ska betala sina hyror.

Men kommunens förhandlingsläge verkar inte så starkt med tanke på vad en konkurs skulle innebära för nya arenan?

– Kommunen har aldrig ett bra förhandlingsläge när det gäller verksamhet som ligger människorna varmt om hjärtat. Detta oavsett om det handlar om bandy, Drömfabriken, Konsthallen, bad eller bibliotek.

Vill inte stänga ute någon

Hur långt är ni beredda att gå för att Saik ska överleva om det ställs på sin spets?

– Vi är inte där än.

Som ordförande i kultur- och fritidsnämnden säger Ulf Gillström att han inte vill medverka till att stänga ute barn och ungdomar från några fritidsanläggningar för att en förening inte kan betala hyran. Han ser dessutom ett stort intresse i att Sandviken har ett elitserielag i bandy.

– Men som styrelseledamot i Göransson Arena vill jag naturligtvis att Saik betalar sin hyra. Hur de beter sig bryr jag mig däremot inte i.

Mer läsning

Annons