Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Res genom ett sekel på prylmuseet

/
  • Tv-mottagare.
  • Omgjord. Långväggen hade varken fönster eller dörrar när Bo Byman köpte gården.
  • Omgjord. Långväggen hade varken fönster ellerr dörrar när Bo Byman köpte gården.
  • I taket händer en mängd olika föremål vilket gör att vart du än tittar upptäcker du något nytt.
  • Gamla godingar. Förpackningarna och burkarna som står på hyllorna är populära i dag. Men när Bo Byman samlade på sig sina var det ingen som ville ha dem. Folk som Bo känner kommer ibland förbi med
  • Förändringar. Prylmuseet är fullt med föremål får sent 1800-tal till i dag. Här kan man bland annat få en överblick på hur kameran har förändrats det senaste seklet.
  • Tv-mottagare.
  • Nöje. Cyklar från tidigt 1900-tal är några av föremålen som visas på Prylmuseet. Här finns också gamla telefoner, kameror och leksaker.

Kvarnbackens Prylmuseum i Storvik bjuder på en resa genom ett sekel. En pärla som blivit känd bland veteranbilsklubbarna i landet, men okänd bland andra. Samlaren Bo Byman driver museet där rummen är fyllda med gamla ting. – Det finns en historia bakom varenda pryl, säger han.

Annons

Överallt finns något nytt att upptäcka. I taket, på väggarna eller i skåpen. På Kvarnbackens Prylmuseum i Storvik är allt från tapeterna och gardinerna till föremålen gamla. Här finns telefoner från slutet av 1800-talet och cyklar från tidigt 1900-tal. Här finns dragspel, speldosor, kameror, batterier och mycket annat som ger en bild över teknikens och leksakernas utveckling.

I entrén, som är som en gammal lanthandel, står burkar i alla möjliga färger och utformningar. Ofta får 75-åriga Bo Byman, som äger museet, frågan om de går att köpa.

– När de var gratis var det ingen som ville ha dem. Men jag tog dem redan då och vad folk skrattade åt en, säger han.

Bo har alltid varit en samlare. Redan som 14-åring hade han sin första utställning och visade upp gamla leksaker och radioapparater. Så har det fortsatt, det andra vill kasta eller sälja tar han vara på.

– Var annars kan du se gamla batterier till exempel, eller råttfällor? Jag tycker man ska spara sakerna till eftervärlden, annars går de hädan på tippen.

Att få tag i gamla saker har inte varit speciellt svårt. Rätt kontakter och ett stort teknikintresse är de två nyckelorden.

– Samlar man och låter bli att röka och dricka brännvin går det att få tag i mycket. Jag har prioriterat det här och haft bra kontakter, som skrothandlare och sopåkare. Men nu för tiden ska ju allt slängas i stället.

Kvarnbackens Café och Prylmuseum öppnades 1961 när riksvägen gick vid Storvik. Då fanns bara en servering, men allt eftersom har det utökats och i dag finns även museet och en minigolfbana.

Men verksamheten kräver mycket arbete, hus och leksaker måste repareras, samtidigt som caféet ska ha varor och verksamheten ska drivas.

– Jag begriper inte själv hur jag orkar. Folk häromkring vet inte ens om att vi finns. Men det här är min hobby och museet drar lite folk till kaféet och vice versa.

Utan bidrag är det inte alltid lätt att få verksamheten att gå runt. Inträdet ligger på 20 kronor och en normal dag kommer mellan fem och tio besökare. Desto fler kommer för att fika.

Hur många prylar som finns på museet är omöjligt att räkna. Och vilket värde de gamla föremålen har är för Bo helt ointressant.

– Många samlar mynt och frimärken, saker man måste ha i ett bankfack. Då är det roligare att ha grejer som man kan visa, de behöver inte kosta något, säger han.

Mer läsning

Annons