Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resebyrå i Sandvikens gamla församlingshem

/
  • VÅRDA.
  • RESEBYRÅ. Sandvikens gamla församlingshem blir nu resebyrå. Kyrkorådet har godkänt att fastigheten säljs för 2 050 000 kronor till Resekompani AB.

Sandvikens gamla församlingshem förvandlas nu till resebyrå.
Den kulturskyddade fastigheten på Kyrkåsen säljs till företaget Resekompani AB för drygt 2 miljoner kronor.
– Ett charmigt hus som vi tänker vårda med stor omsorg, säger delägaren Tomas Roslund.

Annons

Tre spekulanter fanns med i bilden när Sandvikens församling skulle sälja det delvis k-märkta församlingshemmet från 1923 med utgångspriset 1,5 miljoner kronor.

Företaget Resekompani och en privatperson som planerat att göra om fastigheten till bostad fick i sista stund konkurrens av en nybildad kulturförening som ville hålla huset öppet för Sandvikenborna.

Föreningen "Kulturens väktare" med bland annat kyrkopolitikerna Galina Moroz och Helena Näslund samt fastighetsägaren Ove Thodenius lade ett bud på 2 miljoner kronor.

Enligt en skrivelse till kyrkorådet planerade den nya föreningen att låta församlingshemmet bli en öppen oas för stressade Sandvikenbor med visningar, föreläsningar, konst, musik och ett referensbibliotek med böcker om andliga frågor.

Tomas Roslund och hans Resekompani plussade på med 50 000 kronor i budgivningen och får nu köpa fastigheten för 2 050 000 kronor.

Enligt kyrkorådets ordförande Sune Dahlund var det inte bara priset som avgjorde valet av köpare.

– Vi tror att det blir en bra lösning med Resekompani. Företaget kommer att se till att fastigheten används på et bra sätt utan att förvanskas. Visserligen blir det inget öppethållande för allmänheten. Men det har det ju inte varit under de senaste tio åren heller.

Den nya kulturföreningens bud tycker Dahlund var mer svårbedömt.

– De borde ha hört av sig tidigare i stället för att komma med sitt bud i sista minuten.

Resekompani, som har församlingen som kund, räknar med att formellt ta över fastigheten 1 mars.

– Det här passar oss som hand i handsken. När vi var dit och tittade konstaterade vi att det bara är att flytta in. I gamla kyrkosalen blir det åtta arbetsplatser. Lägenheten blir perfekt som personalutrymme. Källarvåningen blir ett väl kylt datarum. Vi har också tillgång till ytterligare arbetsplatser samt en konferensdel, säger Tomas Roslund.

Att det är strikta krav på hur den kulturskyddade fastigheten får användas ser han inte som något bekymmer.

– Det är en del av charmen. Vi tänker vårda kulturminnet med omsorg.

Mer läsning

Annons