Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riitta-Liisa vill släppa skolorna fria

/
  • Riitta-Liisa Björk har lett den politiska oppositionen i Sandviken 2001. När hon kopplar av är det fiske eller golf som gäller.
  • Riitta-Liisa Björk anser att äldreomsorg som drivs i konkurrens blir en bättre äldreomsorg.

Kärleken och ett par yllesockor förde finlandsuppväxta Riitta-Liisa Björk till Sandviken. Som moderat oppositionsledare säger hon sig nu 32 år senare vara redo att ta över makten i kommunen tillsammans med FP och KD.

– Vi har aldrig varit så väl förberedda för ett maktskifte som nu.

Annons

Riitta-Liisa Björk föddes under fattiga förhållanden i finska Varkaus strax efter kriget. I ett hjälppaket från en kvinna i Sandviken fick den unga Riitta-Liisa ett par yllesockor som inte bara värmde fötterna.

– Jag blev också emotionellt mycket varm av gåvan.

Efter att ha förälskat sig i svenska Ola flyttade Riitta-Liisa till Stockholm. Men det var ju inte där hon ville bo.

– Jag tänkte på sockorna, pekade på Sandviken på kartan och sade att dit ska vi flytta.

Är treparti - alliansen verkligen redo att ta över?

– Ja, det är inga floskler. Vi har haft en budget ihop i flera år, vi har bra personkemi och vi har lärt känna organisationen inifrån. Nu vill vi lägga en stabil ekonomisk grund och införa en politik som ger människorna i Sandviken frihet att styra sina egna liv.

Var femte elev i nian hade i år inte ens gymnasiebehörighet. Vad gör ni åt skolans misslyckande?

– Mindre central styrning, administration och byråkrati. Fristående skolor med mer makt och ansvar åt rektor, lärare och inte minst föräldrar och elever. Delvis är det också en resursfråga.

Hur ska Göransson Arena bli Sveriges största ungdomsgård och inte bara en bandyhall för 20 skattemiljoner per år?

– Sandvikenborna är inte dumma. Gå ut och lyssna på vad föreningar och invånare vill med arenan och vad de har för idéer. Lyssna framför allt på ungdomarna genom exempelvis enkäter och temaarbeten i klasserna.

Vad vill du göra för småföretagaren som tycker det är tungt och trögt att ha med kommunen att göra?

– Sluta motarbeta en- och tvåmansföretag. I dag är det stora entreprenörer inom det kommunala kontaktnätet som får alla uppdrag. Vi måste börja tillämpa lagen om offentlig upphandling även i Sandviken och inse att kommunen inte kan göra allt.

Vad säger du till studietrötta, arbetslösa Emma, 22, som går på socialbidrag och insett att hon inte behövs?

– Jag tror mig förstå att hon är frustrerad. Men även Emma har sin plats i samhället och ska känna glädje i att leva. Hon måste få rätt coachning via Arbetsförmedlingen, kanske en praktikplats eller en lärlingsanställning så hon kommer in i yrkeslivet och får umgås med vuxna människor.

Varför stoppa skattepengar i fickan på privata företagare som vill bli rika på att driva äldreomsorg?

– När något drivs i konkurrens finns det en naturlig drivkraft att visa att man är bäst. Men det ska inte bara stoppas skattepengar i någons ficka. Det måste finnas avtal som garanterar investering, utveckling och kvalitetshöjning av verksamheten samt en god personalpolitik.

Vad får dig att brinna?

– Känslan för medmänniskorna. Jag drivs av att alla ska ha det bra och få hitta sin egen plats. Det finns så otroligt mycket kvar att göra i arbetet med att bygga upp ett samhälle för alla.

Mer läsning

Annons