Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskfyllt att tatuera sig hos amatörer

/
  • Seriös. Joel Hedström blir tatuerad av Heidi Moreno Ullmark på Genssys Tattoo i Sandviken. Han hade läst på deras hemsida om hygienkraven och tyckte att de verkade seriösa. Då blev det en tatuering på foten.
  • Rent. Genssy Ullmark på Genssys Tattoo i Sandviken ser till att hygienen är bra.

Tatueringar blir allt vanligare och antalet hemmatatuerare ökar i Sandviken. Nu varnar kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer för riskerna.

– Om du tatuerar dig hos en amatör ökar risken att du smittas av blodsjukdomar, säger Jenny Westberg, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Sandvikens kommun.

Annons

En anledning till att vissa väljer att tatuera sig hos en amatör är det billigare priset. Men det kan bli en dyr affär om tatueringen blir dålig och måste göras om, påpekar Jenny Westberg. Dessutom kan man skada sig och bli sjuk.

– Man riskerar att smittas av gulsot och hiv, och man kan få ärrbildning, infektioner och allergier, säger Jenny Westberg.

En orsak till det ökade antalet hemmatatuerare är det billiga priset på utrustning. Ett billigt kit kostar omkring 700 kronor och kan lätt beställas på internet. Detta tillsammans med det ökade intresset för tatueringar har gjort och allt fler väljer att tatuera utan att ha kunskap om hygienrutiner och smittorisker.

Ingen certifiering

Fast att välja ett proffs i stället för en amatör är ingen garanti för att inte bli smittad. Det finns ingen certifiering för tatuerare. Men alla som tar betalt för att tatuera är skyldiga enligt lag att anmäla verksamheten till Bygg- och miljönämnden i sin kommun. Då kan hälsoskyddsinspektörerna bedriva tillsyn.

– Det finns risker med att gå till en yrkesverksam men de är lägre eftersom vi kontrollerar verksamheten, säger Jenny Westberg.

Fixar till felen

Personalen på Genssys Tattoo i Sandviken märker att amatörtatuerarna ökar. Varje vecka ramlar det in personer som vill ha sin tatuering tillfixad för att de först gått till någon som gjort ett oseriöst jobb.

– Nästan alla som kommer hit för att fixa en dålig tatuering har känt på sig att något var fel när de först tatuerades, men inte vågat säga ifrån, berättar ägaren Genssy Ullmark.

I hans tatuerarstudio har de väl inarbetade hygienrutiner och personalen är duktigt pålästa om smittoriskerna i arbetet. Mellan varje kund måste allting rengöras och desinficeras, precis som i en operationssal. Det tar nästan 30 minuter innan de är redo för nästa kund.

Mer läsning

Annons