Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rucklet blev ett drömhus

/
 • Nytt i gammal stil. När familjen Bergström flyttade in i huset på Odengatan var det rejält nedgånget och fungerade knappt som bostad. Elen var livsfarlig och genom taket regnade det in. Nu, fyra år senare, har 1800-talsvillan, som bland annat varit kontor, fått tillbaka sin forna glans. I samband med att man skulle tilläggsisolera och panela om fasaden såg man hur originalpanelen sett ut och bestämde sig för att återskapa det gamla utseendet, men med en ny färgsättning. Tidigare var huset falurött. Än återstår visserligen några meter panel att sätta upp, men inom några veckor ska den utvändiga renoveringen vara färdig.
 • Välkommen in. I hallen sitter pärlspont från Åtterstasågen på gammalt vis högt upp på väggarna.
 • Sirligt möter rejält. I inre hallen sitter huggen timmerpanel som egentligen är för utomhusbruk målad med vit oljefärg. En vacker takrosett bryter av mot det grova.
 • Fint
 • Snickarglädje. I ett av sovrummen på övervåningen har Hans Bergström snickrat en infälld krona i taket av pärlspont. Även spegelpanelen på väggarna har han designat och tillverkat själv.
 • Räddades från soporna. I badrummet på nedervåningen finns en förgylld vattenkran med tvågreppsblandare som suttit i Jan Stenbecks gamla vindsvåning i paradfastigheten på Skeppsbron i Stockholm.
 • Rum för avkoppling. Det 15 kvadratmeter stora badrummet som familjen byggt helt själva liknar minst sagt ett spa med både hörnbadkar och lyxig dusch. En kristallkrona i en takkrona som Hans Bergström snickrat passar bra in. Planer finns även på att sätta in en öppen spis i rummet.
 • Med känsla för trä. Köket ligger i den nybyggda delen av huset och var en av de första rummen som familjen Bergström tog itu med när de tog över huset på Odengatan för fyra år sedan. Även här kommer pärlsponten från Åtterstasågen och är sågad på gammalt vis.
 • Sirligt möter rejält. I inre hallen sitter huggen timmerpanel som egentligen är för utomhusbruk målad med vit oljefärg. En vacker takrosett bryter av mot det grova.
 • Plankor med bredd. Vardagsrummet bestod tidigare av två rum – som till Hans Bergströms förtret har olika bredd på golvplankorna.
 • Med en stor dos händighet, mycket tålamod och rejält med virke från lokala Åtterstasågen har Hans Bergström återskapat känslan i den gamla trävillan på Odengatan med anor från början av 1800-talet.
 • Mysig matplats. Köket ligger i den tillbyggda delen av huset som även den går i gammaldags stil med pärlspont och breda lister. De tunna bomullsgardinerna och ljusa möblerna förstärker den luftiga känslan.
 • Speglar. Panelen som sitter på väggarna i ett av sovrummen har Hans Bergström designat och tillverkat själv.

Från ruckel till drömhus. Den förvandlingen har familjen Bergströms hus på Odengatan i Sandviken genomgått de senaste fyra åren.

Annons

Med en stor dos händighet, mycket tålamod och rejält med virke från lokala Åtterstasågen har pappa Hans, 43 år, återskapat känslan i den gamla trävillan med anor från början av 1800-talet.
– Men hade jag vetat från början hur mycket jobb det skulle bli, hade jag nog inte vågat ge mig i kast med projektet, säger han.

 

flyttade Hans och Lotta Bergström och deras två barn in i huset på Odengatan. Då var det i minst sagt bedrövligt skick. Bland annat regnade det in. I mer än 20 år hade fastigheten använts som kontor och det var knappt beboeligt.

 

har huset genomgått en totalrenovering. Taket är nytt, väggarna har tilläggsisolerats och fått ny panel enligt sitt originalutseende. Fönstren har bytts ut liksom vatten och avlopp och all el. Huset har också fått en ny tillbyggd del där bland annat köket ryms.
– Jag vågar nog inte räkna ut hur många arbetstimmar vi lagt ner på huset. Men det är klart att det varit jobbigt emellanåt, säger Hans som pendlar till arbetet som rörsvetsare i Stockholm och lägger all övrig tid på husrusten.
– Men vi har haft god hjälp av Lottas pappa, Göte Larsson.

 

som arbetar inom handikappomsorgen i Sandviken, har varit engagerade i renoveringen. Medan han valt snickerierna, bland annat lister, socklar och spegelpanel, har hon bestämt färgsättning och tapeter.

 

många vändor till Åtterstasågen för Hans, där han köpt bland annat pärlspont och riktigt breda, nästan stuckaturliknande tredelade taklister – allt sågat på gammalt sätt.
– Vi har fått material som passar både husets ålder och mått. Och det har inte blivit dyrare jämfört med att besöka en vanlig byggmarknad, intygar han.

 

men framför allt Hans, har ett passionerat intresse för gamla hus och gammal arkitektur.
När huset på Odengatan, som är en av Sandvikens äldsta och har sin grund i en avstyckning av ett hemman från början av 1800-talet, kom ut till försäljning för fyra år sedan bodde familjen Bergström i en lägenhet vid torget längre ner på samma gata. De hade gått förbi det gamla rucklet, som då var rödmålat, många gånger och kände genast att det skulle passa dem.
– Jag skulle aldrig kunna bo i ett nybyggt hus som det knappt finns något trä i. Det blir en helt annan känsla i ett gammalt hus, säger Hans.

 

också närma sig sitt slut. Än ska lite utvändig panel sättas upp och ett av sovrummen göras om till två. Men snart så kan familjen Bergström lägga i från sig både hammrarna och målarpenslarna.
– Men vi klarar nog inte av att bara sitta och göra ingenting. Och vi har ju faktiskt ett helt uthus tvärsöver vägen att ta oss an.

Mer läsning

Annons