Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Rust av skolor går före palatsbygge”

/
  • centern står utanför. Centerns Veronica Wernersson har ännu inte bestämt sig för om hon vill samarbeta med de borgerliga partierna, med stugby i bakgrunden, eller med Socialdemokraterna på andra sidan valgatan.
  • Införa Lov med valfrihet i äldreomsorgen blir bland det första som Riitta-Liisa Björk (M), Leif Jönsson (KD) och Nils-Gunnar Kempe (FP) gör om de tillsammans får ta över styret i Sandviken. ”Vi är många 40-talister och vi vill bestämma själva”, säger Leif Jönsson.

Hellre upprustning av förfallna skolor än kulturhusbygge i ”Folket Hus-palatset”.

Det var ett av de besked som gavs när Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna invigde sin stugby på lördagen.

– Får vi ta över kör vi igång direkt med att återställa skolan, sade Nils-Gunnar Kempe (FP).

Annons

Det var en talande bild av lokalpolitiken i Sandviken som gavs i Jansasparken på lördagen. På ena sidan valgatan har Socialdemokraterna slagit upp sitt valläger. Mitt emot står trepartialliansens valstugor uppradade. Mellan de båda lägren vandrade Centerns valstrateger Veronica Wernersson och Alvar Olsson fram och tillbaka.

C har inte bestämt sig

Med tre veckor kvar till kommunvalet har Centern fortfarande inte bestämt sig för vilken sida de hör hemma på. I dag bildar C majoritet ihop med S. Men hur det blir efter valet vägrar partierna avslöja för väljarna.

– Vi har vid upprepade tillfällen bjudit in Centern att samarbeta med oss i stället och de står fortfarande högst på listan över tänkbara samarbetspartners, sade Riitta-Liisa Björk (M), Leif Jönsson (KD) och Nils-Gunnar Kempe när de presenterade sitt trepartimanifest.

– Det är första gången vi har ett så starkt och tydligt alternativ till fortsatt socialdemokratiskt styre i Sandviken, hävdade de tre, men medgav att de nog behöver stöd av ytterligare några partier för att få ihop till en majoritet.

Trepartialliansen lovade på lördagen en ansvarsfullare ekonomisk politik med större lyhördhet gentemot förvaltningen om de själva får chansen att ta över.

– Den nuvarande majoriteten styrs i allt för stor utsträckning av intressegrupper som exempelvis Metall och Kommunal, ansåg Riitta-Liisa Björk.

Ett kommunalråd

M, FP och KD kritiserar också det nuvarande styret för att vara otydlig mot näringslivet med för många olika människor som springer runt och skakar företagarnas händer. Får de själva makten blir det ett kommunalråd som får ett tydligt operativt ansvar.

Hårdsatsning på skolan med bland annat återställning av smågrupperna för elever med extra stora behov, lovar M, FP och KD. Kulturskola i kombination med innebandyarena i Stadsparken enligt IBK Albas koncept har partierna på snabbutredning. Men något kulturhus i Folkets Hus ser de inget utrymme för.

– Det är viktigare att rusta skolor än att lägga en massa pengar på det här palatset, säger Nils-Gunnar Kempe.

Mer läsning

Annons