Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rutinerna följdes inte

/

Rutiner fanns men de följdes inte. För patientsäkerhetens skull måste nu det interna samarbetet mellan omvårdnadspersonal och sjuksköterska följas upp.
Det konstaterar Socialstyrelsen i fallet med vårdmissen som ledde till att en 94-årig kvinna blev liggande i sin säng med brutet lårben.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat om fallet med 94-åringen som av kommunens nattsköterska blev ordinerad Alvedon sedan hon ramlat ur sängen och brutit ett lårben.

En hel natt plågades kvinnan i sin säng innan hon blev ordentligt undersökt och förd till sjukhuset för vård.

Händelsen Lex Maria-anmäldes till Socialstyrelsen av Sandvikens kommun. Socialstyrelsen konstaterar nu att de rutiner som finns inom kommunen för händelser av det här slaget inte har följts.

Eftersom 94-åringen är dement och har svårt att uttrycka sig var det, enligt Socialstyrelsen, extra viktigt för personalen att vara lyhörd och vaksam på de symtomer som hon visade efter fallet. Nattsköterskan borde därför själv ha undersökt kvinnan i stället för att ordinera Alvedon via telefon.

I samband med utredningen har omvårdnadspersonalen på det aktuella äldreboendet uppgett att samarbetet med nattsköterskorna generellt borde kunna fungera bättre. Sköterskan som var inblandad i det anmälda fallet har själv sagt att arbetsmängden varierat på nätterna och att hon och kollegorna ibland måste prioritera besöken och lösa övriga ärenden på telefon.

Socialstyrelsen skriver i sitt beslut att samverkan mellan omvårdnadspersonal och sjuksköterska är viktig för patientsäkerheten och att det nu måste göras en uppföljning i Sandviken. Finns det brister ska de åtgärdas.

Med anledning av det inträffade har kommunen gått igenom rutinerna med sina sjuksköterskor och gjort en checklista för introduktion av nyanställda.

Mer läsning

Annons