Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så använder Sandviken extramiljonerna

En unik ökning av resurser till skola och omsorg, skriver majoriteten när de lanserar sin budget för 2016. Men trots att omsorgsnämnden får 20 nya miljoner minskas antalet platser på vård- och omsorgsboenden.

Annons

LÄS MER: 40 miljoner för lampbyten i Sandviken

Riktigt så snabbt ökar inte befolkningen i Sandviken som majoritetspolitikerna förväntade sig när de lade sin rambudget i somras. Det är därför en något reviderade befolkningsprognos som används när budgeten för nästa år nu läggs fram.

Ändå blir Sandvikenborna fler och för varje ny invånare ökar kommunens skatteintäkter med 45 000 kronor. Pengar som behövs för att täcka ökade kostnader, framför allt i skola och omsorg.

När kommunikationsavdelningen, på uppdrag av majoritetens politiker, skrivit ihop sitt pressmeddelande är vinkeln att det nästa år blir en unik ökning av resurser.

Att de största och dyraste verksamheterna skola och omsorg får mest pengar är naturligt. Att skolans budgetsram utökas är dessutom efterlängtat, kunskapsnämnden har i många år haft för lite pengar för att kunna möta kostnaderna.

Räcker de 50 extramiljonerna när antalet elever i skolan ökar?

– Jag kan inte svara på det. Det är en prognos vi gör och det beror på hur många barn och ungdomar vi kommer ha i skolan, säger kommunalrådet Kerstin Almén.

Även omsorgsnämnden får en utökad budget med 20 miljoner kronor.

LÄS MER: Här förnyas Sandvikens centrum för 82 miljoner

Det är samtidigt som antalet äldre i Sandviken blir fler. I sin prognos för framtiden skriver politikerna också att personer med demenssjukdom och funktionsnedsättning förväntas öka.

Trots det satsar kommunen inte på fler platser på särskilda boenden, tvärtom har antalet platser under 2015 minskat.

– De pengar vi sparar in på boendeplatser förs över till hemtjänsten. Vi gör också en boendeplan. Genom att förbättra tillgängligheten i ordinära boenden, bättre resurser till hemtjänsten och fler trygghetsboenden behöver vi just nu inte fler platser på särskilda boenden, säger omsorgsnämndens ordförande Robert Sten (S).

Vad är det för unik satsning på omsorg man syftar på i presentationen av budgeten?

– Vi utökar med fem platser inom psykiatrin. Plus ytterligare 17 nya tjänster, 15 inom hemtjänsten, en sjukgymnast och en sjuksköterska. Det vågar påstå att det är unikt under de senaste åren, säger Robert Sten.

De nya budgetmiljonerna används också för att täcka ökade hyreskostnader för Ängsbacken. De äldres hyror täcker inte fullt ut kostnaderna för nybyggnationen.

– Vi ökar standarden på våra boenden och det kommer vi att fortsätta göra kommande år, säger Robert Sten (S).

LÄS OCKSÅ: Gamla Ängsbacken ska bli nytt

Mer läsning

Annons