Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så har det gått sedan Sandviks massvarsel

/
  • HÄR FINNS HOPP OM NYTT JOBB. Johnny Sandgren leder arbetet vid Sandvikens LOK-center. Hit är alla arbetslösa välkomna för att få vägledning. Det finns även möjlighet att delta i aktiviteter som föreläsningar eller friskvård. ”Det viktigaste för att kunna gå vidare är att må bra”, säger Sandgren.

När Ericsson nu kommer med besked om nedläggning av fabriken i Gävle har det gått ett drygt år sedan Sandviks massvarsel. Fortfarande är många arbetssökande, men det finns de som har fått jobb.

– De flesta som haft bra på fötterna i form av utbildning har kommit vidare, säger Johnny Sandgren som är anställd för att driva kommunens kriscenter.

Annons

Av de närmare 1 000 som varslades på Sandvik var det bara runt 600 fast anställda som sades upp, det var mindre än kommunens LOK-center – som har jobbat med att ta hand om de som förlorat sina jobb – hade räknat med.

– Det kunde varit fler och Sandvik har faktiskt tagit tillbaka anställda och så har folk kommit vidare. Jag har ingen konkret statistik, men ett par hundra är kvar här i huset, hos olika omställningskonsulter, säger Johnny Sandgren.

Det är inte mindre än sju privata aktörer som finns samlade på Folkets hus, där LOK-center också ligger och fungerar som samordnare. Även arbetsförmedlingen och en studieråd-givare finns samlade här.

Hos omställningskonsulterna kan varje individ få hjälp med karriärsval i upp till två år. Bäst har det gått för de konsulter som jobbar mot tjänstemän.

– För dem har det inte varit något större problem, folk med bra kompetens kommer vidare. Dock har det kanske tagit lite längre tid att hitta ett nytt jobb än under högkonjunkturen, säger Johnny Sandgren.

De flesta som finns kvar i arbetslöshet i dag är industriarbetare. Förutom Sandvikanställda berördes en hel del underleverantörer av Storföretagets personalminskning. Det generella budskapet till dem är att vidareutbilda sig.

Bra möjligheter för de som vill

– Det är kompetensutveckling som gäller för de allra flesta. Det kan kännas tungt att sätta sig i skolbänken, men många fortsätter när de väl gett det en chans. Sedan behöver kanske inte alla ha högskolekompetens, men man ska komma ihåg att Sandvik i dag har nästan hälften tjänstemän här i Sandviken.

Utbildning är en av de saker som LOK-center kan motivera till. Extra utbildningsplatser på yrkeskomvux gör att det finns bra möjligheter för de som har viljan, menar Johnny Sandgren. Och dörren kommer att stå öppen även för Ericssonanställda.

– Det ligger väl lite längre in i framtiden, men självklart är alla välkomna hit. Det är säkert ett par hundra medräknat de underleverantörer som kommer att beröras som bor i Sandviken. Nu har vi en infrastruktur här och den ska vi använda, säger Johnny Sandgren.

”Vissa bryter ihop”

Erfarenheten från det senaste året är att människor reagerar otroligt olika vid beskedet om att man förlorat sitt jobb.

– Framför allt är det olika hur lång tid det tar för folk att förstå. Vissa bryter ihop och det tar flera månader innan de agerar, andra reagerar genom att agera och har stått här och knackat på dörren, säger han och fortsätter.

– Uppslutningen har väl varit hyfsad, men jag hade förväntat mig att fler hade tagit möjligheten, mycket av det vi gör utnyttjas inte i så stor omfattning.

Mer läsning

Annons