Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här levde hästarna

/
  • smärtsamt. Hovarna var så förvuxna att de fått en näbbskoliknande form. Förväxta hovar leder till stora felbelastningar på leder och senor och gör väldigt ont.
  • ingen har mockat. De här hästarna har stått inne i flera månader. Någon mockning har inte skett, varför gödselbäddarna vuxit sig meterhöga och hästarna tvingats trängas precis under taket.magra hästar. De flesta av hästarna hade nedsatt underhull, en del var direkt magra.

Länsstyrelsen har nu släppt bilder på de vanvårdade hästarna. Vissa hovar hade fått formen av näbbskor.

Det visar sig nu också att ägaren Inge Johansson, förre ordföranden i Gyda, inte skaffat lagstadgade hästpass till de 20 hästarna.

Annons

Detaljerna kring det uppmärksammade hästfallet i Åshammar börjar nu klarna. Veterinären skriver i sin bedömning att hästarna utsatts för mycket kraftigt och långvarigt lidande och att hovarna är det värsta han ett under sina 25 år.

16 av 20 hästar hade förvuxna hovar, vissa så långa som 16–18 centimeter mot det normala 8 centimeter. Det betyder att de inte verkats på cirka ett år. När hovarna är näbbskoformade uppstår stora felbelastningar på leder och senor och det gör ont och svårt att röra sig. ”En relevant jämförelse är att vi människor skulle tvingas gå på baksidan av våra hälar”, skriver veterinären.

Hästarna är omhändertagna och placerade på annan ort, där hovslagare nu ska verka hovarna tillbaka till det normala, vilket är både tidsödande och dyrt. Det är polisen som har ansvar för hästarna nu och många är så illa däran att det kan ta flera månader och de som man nu verkats måste gå på smärtstillande.

De hästar som hållits instängda i flera månader stod på meterhöga gödselbäddar i igenspikade boxar så att de nådde ända upp till taket. De har inte kunnat röra på sig, som lagen kräver.

Det visar sig nu också samtliga hästar saknar lagstadgade hästpass, något som ställer till problem när polisen ska sälja hästarna efter att de vårdats.

– Målsättningen är att vi ska få in pengar som täcker omkostnaderna, säger polisinspektör Sven Lind.

Veterinärräkningarna betalas av polisen som sedan kräver pengar av – i det här fallet – Inge Johansson.

– Vi vill ju inte att han ska dra på sig en för stor förlust, menar Sven Lind.

Mer läsning

Annons