Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan Sandvikens nya multiarena bli

/
  • Arbetarbladet kunde redan för någon månad sedan avslöja att Sandvikens IF har uppvaktat kommunen med en utredning om en ny multiarena på Jernvallens gamla VM-arena. Nu ska politikerna ta ställning till hur de ska gå vidare.

120 meter lång, 80 meter bred och en takhöjd på 12 meter. Det är detaljerad information om den tilltänka multiarenan på Jernvallen som Sandvikens IF presenterar för kommunen. Nu ska politikerna besluta om de vill gå vidare med planerna eller inte.

Annons

Både ingenjörer och arkitekter har varit inkopplade i arbetet för att ta fram ett förslag på en ny multihall på Jernvallens gamla VM-arena. Där av den detaljerade plan som nu hamnar på kommunstyrelsens bord.

Läs också: Sandviken kan få en ny multiarena i gåva

Vad politikerna har att ta ställning till med hjälp av tjänstemän på de olika berörda förvaltningarna är därför snarare om det finns ett behov av en multihall och vad driftskostnaderna skulle bli– än hur den ska se ut.

Det är med pengar från Göranssonska stiftelserna som Sandvikens IF har gjort den omfattande utredningen. Som Arbetarbladet redan tidigare kunnat avslöja kan den nya hallen som framför allt ska kunna inrymma gymnastik, fotboll och innebandy finansieras med medel från stiftelserna.

Multiarenan är tänkt att byggas av limträbalkar, med ytterväggar av fasadelement och en betongsockel. Golvet ska vara av asfalt på vilket det läggs konstgräs. För att innebandy och andra inomhussporter ska kunna använda arenan ska det finnas ett trägolv att lägga ut på konstgräset. På trägolvet ska det även kunna läggas ut en matta för att underlaget ska passa fler sporter.

Läs också: Gymnastikföreningen jublar över nya arenaplanerna

Den separata gymnastikhallen, 37 meter lång och 30 meter bred är tänkt att bli något högre än den andra delen och har i stället betonggolv på vilket det läggs ett gymnastikhallsgolv.

Ambitionen är även att skolorna ska kunna använda multihallen under dagtid. Något som tydligt andas projektets förankring i Göranssonska stiftelserna som har Sandvikens ungdomar som en av sina främsta målgrupper.

Arbetarbladet har från flera håll fått uppgifter om att stiftelserna behöver satsa mycket pengar just nu och att det därför är en bra tidpunkt för ett större projekt. Stiftelser måste dela ut 80 procent av sin avkastning under en femårsperiod för att slippa beskattning.

Men stiftelsernas talesperson Henning Eneström motsäger sig uppgifterna.

– Vi har en plan för vad vi ska lägga pengar på och den följer vi, sa han vid ett tidigare samtal med Arbetarbladet.

Att man kan vara beredd att gå in med pengar i en multiarena på Jernvallsområde bekräftar han dock.

– Men det handlar inte om samma upplägg som Göransson Arena. Vi kommer inte att bygga den åt kommunen.

Hur mycket pengar stiftelserna är beredda att lägga har han inte velat uppge.

Kommunalrådet Kerstin Almén (S) är försiktig i sina uttalanden om den eventuella gåvan.

– Sandvikens kommun har det ju lite annorlunda jämfört med andra i och med att vi har stiftelserna. Vi är ju väldigt bortskämda. Ska vi få gråa hår för att vi eventuellt kan få en ny multihall byggd åt oss, säger hon och fortsätter.

– Hur många hallar vi har kommer de ju alltid fyllas. Vi har ju många idrottsklubbar som växer. Men otroligt viktigt i det här beslutet är att titta på hur det framtida behovet ser ut och att ta reda på vad driftskostnaderna blir.

Läs också: Arenan tänkt att ligga på SAIK:s b-plan

Mer läsning

Annons