Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så minns vi Inga Hagström

Inga Hagström var omtyckt och uppskattad över hela landet.

Annons

Göran Persson, före detta statsminister

– Inga Hagström var en person som i alla lägen hade förmågan att skapa förtroende för sin person. Det gjorde att hon fick många viktiga förtroendeuppdrag i Sandviken såväl som i Sverige. Hon utförde sina uppgifter obrottsligt lojalt mot sina värderingar. Jag minns henne med respekt och tacksamhet.

 

Stefan Hedin, före detta kommunalråd

– Jag har knappt förstått att hon har gått bort. Jag jobbade ihop med henne under hela min tid i politiken. Det var hon som hjälpte mig i början när jag var ny i kommunledningen. Hon var en otroligt duktig kvinna och kände alla i Sandviken och hade koll på allt. Vi brukade säga att hon var mamma åt alla. Inget var för litet eller för stort för henne.

 

Peter Kärnström (S), kommunalråd

– Det är svårt att forma tankar när man får ett sådant här besked. Jag hoppades på att hon skulle fortsätta sitt arbete och det känns som om hon har ryckts bort i förtid. Hon var som en landsfader för Sandviken. Hon stod stadigt och jag vet att hon åkte ned till Stockholm för att läxa upp ministrar.

– Jag har ett tydligt minne från början av 90-talet. Jag deltog i en debatt på Valhall om bruksmentalitet och jantelagen. Det var Inga som frågade mig om jag ville delta. Hon tyckte att mina åsikter som ung socialdemokrat var viktiga.

 

Raimo Pärssinen, S-ledare i Gävleborg

– Det känns som om en epok försvinner med Ingas bortgång. Hon var en medkännande och ansvarsfull person. Hon var en stormamma åt Sandviken.

– I länet var hon oerhört respekterad och beundrad. Hon hade en enastående arbetsmoral och hon förstod att politik många gånger handlar om att kompromissa.

 

Carl-Axel Pettersson (S), kommunfullmäktiges ordförande

– Hon brydde sig om alla människor och lyssnade på dem. Hon hade ett enormt kontaktnät, inte bara bland politiker utan även bland människor i hela kommunen. Det var en fin människa och hennes bortgång är en stor förlust.

 

Riita-Liisa Björk (M), oppositionsråd

– Hon var en stark kvinna och har betytt oerhört mycket i politiken. Hon var en varm och en otrolig människa. Jag minns henne med kärlek och värme, och mina tankar går till hennes barn och barnbarn.

 

Karin Nilsson (V), oppositionsråd

– Hon uppmuntrade andra politiker och stöttade mig. Hon hade ett fint förhållningssätt till människor. När folk pratar om henne säger man att hon hade engagemang.

 

Carl-Ewert Olsson (C), kommunalråd

– Hon såg alltid vad politiska beslut innebar för den enskilde och hon brydde sig om folk. Hon stannade när någon hade ramlat omkull och hjälpte till. Hon var inte den som tänkte att någon annan får stanna och var alltid försenad till våra möten. Hon hade stannat på vägen för att prata med folk.

– Även fast vi tillhörde olika partier var hon en kompis som man kunde ringa till. Hon finns fortfarande men ändå inte.


– Jag är ledsen. Det är svårt att prata om det faktiskt. Vi jobbade tillsammans i över 30 år och hon är en person som betytt mycket för mig. "Politiker" är egentligen inte ett ord som passar henne, hon var verkligen en förtroendevald. En mycket lyssnande och omtänksam person som älskade sitt Sandviken. Hon var en äkta brukstjej och en hängiven Saik-are. Men hon stod aldrig på vip-läktaren. Hon stod på sin plats och där hade hon nog stått sedan sin ungdom.


– Det är väldigt sorgligt och en stor förlust för Sandviken. Hon var engagerad i Saik under den tid då jag spelade. Hon var alltid så glad och pigg och man fick en kram i stort sett varje gång man träffade henne.


– Det är oerhört tråkigt. Jag har träffat henne under i stort sett alla år som spelare och ledare i Saik och det är ju 25 år. En så fantastiskt aktiv och pigg människa, och så går det så fort. Det är tragiskt.


– Hon fick ett alldeles för kort liv. Hon har varit som en extramamma för mig i 30 års tid. Hon har betytt oerhört mycket för Sandvikens kulturliv och framför allt har hon varit betydelsefull i Sandviken som människa. Jag har vetat om att hon varit sjuk, men när beskedet kommer är man ju fullkomligt oförberedd i alla fall. Jag kommer att sakna henne oerhört mycket.


– Ända sedan jag kom hit 1976 har hon varit en kulturmamma, en varm anhängare till allt vad kultur heter. Om man hade problem kunde man ringa till Inga och hon löste det mesta. Med henne hade vi en kanal upp i tornet, som vi brukar säga. Man fick mycket klappar i ryggen, hon uppskattade det man gjorde. Hon tyckte också om att besöka kulturhuset och konstcentrum. Det är en stor förlust för oss, och det finns få som hon.


– Jag tyckte att hon var en behaglig person att samarbeta med i det samarbete vi hade mellan Sandvik och kommunen. Vi hade också en del kontakt genom sporten, hon var ju en stor bandyfan. Jag minns att vi spelade i en vip-match på Sandvik en gång i tiden, då var hon och jag i samma lag.


– Som kommunalråd hade hon ju en del att göra med Saik och hon var också ordförande i föreningen under de år som jag arbetade där, så vi träffade på varandra ganska mycket. Nu hade jag inte träffat henne på länge och fick veta bara för några veckor sedan att hon var sjuk. Det är jättesorgligt när en så otroligt snäll och omtänksam människa går bort.


– Det känns oerhört tragiskt. Hon var en av dem som verkligen visade intresse för sporten, och framför allt för damerna. Det var ofta hon kom in i omklädningsrummet och sa några ord efter matcherna, och träffade man henne stannade hon alltid och pratade. Det är inte många som gör sådana saker.

Mer läsning

Annons