Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket får SAIK i kommunsponsring

/

Nu är SAIK bandys nya sponsoravtal med kommunkoncernen tecknat. Vinner både damer och herrar guld får elitklubben 820 000 kronor kontant från skattebetalare, elkunder och hyresgäster den här säsongen.

Annons

I det nya sponsringsavtalet som kommunkoncernen tecknat med SAIK bandy ligger tonvikten på jämställdhet.

Av grundslanten på 670 000 kronor ska 100 000 kronor gå till ett större event i samband med en dammatch.

– Vi har velat ha ett mer jämställt sponsringsavtal och damlaget spelar ju så väl som herrlaget i högsta divisionen, säger Odd Westby, chef för informationskontoret på Sandvikens kommun.

Även de prestationsbaserade delarna av avtalet är jämnt fördelat mellan damer och herrar.

Ett SM-guld ger 40 000 kronor extra för respektive lag. Tar bandyspelarna hem två SM-guld till Sandviken får klubben totalt 820 000 kronor i kontant sponsorstöd.

Summan är ett ramavtal och fördelas mellan kommunen som står för halva kakan och Sandvikenhus och Sandviken Energi som står för en fjärdedel vardera.

De generella kraven som hela koncernen ställer är bland annat att klubben använder namnen Sandvikens AIK och Göransson Arena flitigt.

– Därutöver finns underavtal med krav på särskilda prestationer, säger Odd Westby.

SAIK hade under flera år problem med ekonomin och har gamla hyresskulder till det kommunala bolaget Göransson arena. Den aktuella skulden ligger på 836 877 kronor.

Tidigare hade kommunen ett avtal där delar av skulderna drogs från sponsorbidraget från kommunkoncernen, men sedan 2014 regleras skulden direkt med arenabolaget.

– SAIK bandys skuld minskar hela tiden och de följer den avbetalningsplan som är uppsatt, säger arenabolagets ekonomichef Ewa-Lena Bichsel.

Förra året betalade klubben av nästan 110 000 kronor och i år har avbetalningen hittills uppgått till drygt 137 000 kronor. Fortsätter återbetalningen i samma takt dröjer det till 2022 innan skattebetalarna fått tillbaka sina pengar.

Både den och hyran som klubben betalar till Göransson Arena är till stor del baserad på hur stora publikintäkterna är på SAIK:s matcher.

Mer läsning

Annons