Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska försäljning av tobak till unga stoppas

/
  • BRA projekt. Ann-Christin Grönberg på OK i Björksätra tycker det är bra att handeln och kommunen nu tar ett gemensamt grepp för att stoppa tobaksförsäljningen till personer under 18 år. ”Det är bra att det tydliggörs hur stort personligt ansvar alla som står i kassorna har och att alla kan få verktyg för hur man ska hantera de här frågorna”, säger hon.

Fler än hälften av testade butiker och kiosker säljer cigaretter till ungdomar utan att begära leg. Nu gör Sandvikens kommun gemensam sak med handlarna för att göra tobaken mer svåråtkomlig.

Annons

– Det är jätteviktigt eftersom tidig rökning triggar igång alkohol- och droganvändning, säger drogsamordnaren Lotta Åberg.

En av fem tjejer på gymnasiets andra årskurs i Sandviken uppgav nyligen i en undersökning att de är vanerökare. Förbudet mot försäljning av tobak till personer under 18 år efterlevs dåligt.

Vid en annan undersökning framkom det att 57 procent av butikerna och kioskerna sålde cigaretter och snus till unga utan att begära legitimation medan 36 procent sålde folköl utan att ta leg.

– Tydligen ser de mer allvarligt på att sälja öl än tobak, konstaterar alkoholhandläggaren Birgitta Lundgren och Lotta Åberg.

Nationellt pilotprojekt

Tillsammans med företrädare för handeln har de nu dragit igång ett nationellt pilotprojekt för att göra tobak och folköl mer svåråtkomligt för ungdomar.

Med krogsatsningen ”ansvarsfull alkoholservering” som förebild ska kommun jobba tillsammans med butiks-, kiosk- och mackägare med utbildning och erfarenhetsutbyte.

– Det är bra att alla butiksanställda får fler verktyg för att kunna hantera de här frågorna och bli ännu tydligare gentemot unga kunder, säger Ann-Christin Grönberg, OK i Björksätra, som ingår i den nybildade referensgruppen.

Inga problem

Själv tycker hon inte att det är några större problem med att hantera försäljningen av tobak och öl till unga.

– Är vi osäkra begär vi leg. Det är väldigt sällan någon tjafsar. Men generellt är det nog svårast för unga vikarier att kräva leg av jämnåriga kunder. De kan behöva lite extra stöd för att veta hur de ska agera.

Rökning leder till alkohol

Förutom att rökningen är skadlig i sig löper unga rökare extra stor risk att bli storkonsumenter av alkohol eller droganvändare.

– Vi vet i dag att hjärnans belöningscentrum reagerar på rökning och lär sig känna igen positiva signaler av olika former av droger. Då blir det också en extra positiv upplevelse att dricka sig berusad eller ta narkotika. Och det som är positivt vill man gärna göra igen och igen.

– Den som börjar röka vid 13 års ålder dricker mer som 18–19-åring och löper större risk att fastna i drogberoende. Därför är det här en jätteviktig fråga, säger Lotta Åberg.

Mer läsning

Annons