Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill nya aktören göra virkestransporterna effektivare

/

Den nya aktören på marknaden för virkestransporter i södra delarna av Gävleborg vill se till att körningarna blir effektivare.
– Vi vill förbättra flödena, säger Martin Lewerth, vd i Lots Group, det nybildade bolaget som vann tävlingen som Skogsåkarna förlorade.

Annons

LÄS OCKSÅ: Skogsåkarna förlorar virkestransporter i Gästrikland och Dalarna

Han tror att många åkerier som i dag kör åt Skogsåkarna kan få fortsätta köra virket från Stora Ensos skogar, men då med Lots Group som uppdragsgivare.

Arbetarbladet har berättat att Stora Enso Skog kopplar bort Skogsåkarna som har sin bas i Sandviken. I stället läggs transporterna över på fem andra aktörer – i Gästrikland och södra Hälsingland är det Lots Group som tar över.

– Vad jag förstår så finns det en ganska god balans mellan utbud och efterfrågan på skogstransporter och ingen större överkapacitet. Om samma mängd timmer ska köras efter nyår så borde det rimligtvis innebära att det finns jobb åt de allra flesta, säger han.

Lots Group ingår Scaniagruppen men är helt fristående från bilförsäljningen.

– Ambitionen är inte att driva åkeri, köpa lastbilar och ha egna chaufförer. Lots Group är snarare en köpare av transporttjänster som åkare levererar. Vad vi gör mer fokuserat är transportledning och förbättring av logistiska flöden, som ett konsultföretag.

LÄS OCKSÅ: Flera hundra jobb på spel efter Skogsåkarnas bakslag

Han tror att mycket kan göras effektivare, från skogen till avlastningen vid bruken. Det kan handla om avlastningstider, minimera köer och öka andelen returlaster.

– Alla som kör i dag är redan väldigt pressade. Det är inga höga marginaler. Vad vi tror att vi kan bidra med är inte att pressa de som transporterar mer. Åstadkommer vi besparingar i värdekedjan så vill säkert de som utför transporterna få del av dem. Vi vill att alla ska tjäna på förbättringsprojekten, säger Martin Lewerth.

Fram till nyår kommer bolaget att knyta till sig ett antal åkerier. Hur många som behövs kan Lewerth inte säga i dag.

– Jag har pratat personligen med många åkare de senaste dagarna. Det har varit positiv avslutning på samtalen när de förstår vad vi håller på att försöka göra, säger han.

Lots Group har sitt huvudkontor i Stockholm.

Bolaget kommer att öppna en bas, ett så kallat kontrolltorn, i Gävleregionen. Där placeras tre-fyra personer som leder transporterna. Det är än så länge oklart var den lokala basen placeras, uppger Martin Lewerth.

LÄS OCKSÅ: Skogsåkarnas kontor blir kvar i Sandviken

Mer läsning

Annons