Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saik får 1 miljon i bidrag

/
  • Saik bandy ska betala 325 000 kronor i hyra till Göransson Arena AB men har hittills betalat 61 000 kronor och fått 100 000 kronor efterskänkt i form av extra stöd.

Ett sportsligt bra år får Saik bandy 1 miljon kronor av Sandvikens kommun i kontant sponsorstöd och bidrag.

Hälften av pengarna är betalning för den PR som kommunen får av Saiks elit- och juniorlag, den andra hälften är bidrag till ungdomsverksamheten.

Men det största kommunbidraget är hyressubventionen för bandyverksamheten i arenan

Annons

Hittills i år har kultur- och fritidsnämnden beviljat fyra olika bidrag till Saik bandy. Förutom huvudavtalet för ungdomsverksamheten, värt 210 000 kronor, har Saik vid tre tillfällen fått extra stöd till ett värde av totalt 260 815 kronor.

– Det här är pengar som bara är till för ungdomsverksamheten, säger Anders Östlund, C, föreningsutskottets ordförande.

Han ser ingen risk i att Saik i en likviditetskris använder ungdomarnas pengar för att betala elitagens utgifter.

– Nej, de har separata verksamhetsberättelser som vi stämmer av emot.

Anders Östlund tycker att Saik gör ett mycket bra jobb både med ungdomsverksamheten och de uppsökande aktiviteterna i skolan som ingår i huvudavtalet.

– De har betydligt högre kostnader för ungdomsverksamheten än vad de får i bidrag från oss. Bara resorna för ungdomslagen går på flera hundra tusen. Om Saik bara haft ett elitlag på herrsidan och ingenting annat skulle klubben säkert gå runt. Många andra föreningar lägger ned sina damlag för att de bara kostar utan att dra in egna pengar. Men den utvecklingen vill inte vi ha.

Vid sidan av bidragen till ungdomsverksamheten har Saik bandy ett sponsoravtal med kommunkoncernen. Ramavtalet för 2009-2010 innebär att Saik får en grundsumma på 470 000 kronor. Maximal utdelning – 560 000 kronor - blir det om samtliga sex senior- och juniorlag vinner SM-guld.

Betalningen av kommunsponsringen är uppdelad mellan informationskontoret, näringslivsenheten, Sandviken Energi, Sandvikenhus och Högbo Bruk.

I separata avtal mellan respektive betalare och Saik bandy regleras vad de kommunala bolagen och avdelningarna får ut i form av exempelvis reklamplatser och biljetter.

Sandvikens kommuns allra mest värdefulla bidrag till Saik är dock skillnaden mellan vad Saik ska betala i hyra och vad det kostar att driva arenan för bandyns skull, en subvention som dock fortfarande är svår att värdera.

Mer läsning

Annons