Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saik kan få gult kort

/
  • elitserien i fara. Saiks dåliga ekonomi kan leda till att laget förlorar sin eltilicens och flyttas ned till en lägre serie.

Med en dryg miljon i negativt eget kapital är Saik en av de klubbar som riskerar att få gult kort när bandyförbundets ekonominämnd inom kort redovisar resultatet av sina granskningar. Något som i förlängningen innebär att Saik riskerar att förlora sin elitlicens.

Klubbledningen har dock lagt en budget med plussiffror inför kommande säsong och ser optimistiskt på möjligheterna att reda ut krisen.

Annons

Fyra år i följd har Saik bandy gått med förlust. Vid räkenskapsårets utgång sista april var det samlade underskottet 1,1 miljoner kronor. Klubben hade då 1,9 miljoner kronor i leverantörsskulder och 455 000 kronor i övriga skulder.

Skuldsanering pågår

Skuldsanering pågår och diskussioner förs med ett antal fordringsägare, däribland hyresvärden Sandvikens kommun via Göransson Arena AB. Hos Kronofogdemyndigheten har Saik för närvarande bara ett aktuellt betalningsföreläggande och det är på 88 000 kronor.

Av årsredovisningen framgår att Saik förra säsongen drog ned på utgifterna genom att bland annat sänka spelarlönerna med en halv miljon, från 2,9 till 2,4 miljoner kronor exklusive sociala kostnader. Men ändå blev det ett minusresultat med 671 000 kronor.

Likviditetsproblem

Ordföranden Rune Nyberg säger att Saik under sommaren och tidiga hösten haft stora likviditetsproblem.

– Det blir så när säsongen och därmed intäkterna tar slut i mars medan de löpande utgifterna fortsätter att komma. Vi har också belastats av vissa inkörningsproblem i nya arenan som försenat försäljningen av säsongsbiljetter och reklam. Men nu är vi inne i ett skede där vi börjar få in pengar i kassan igen.

Sponsorerna klara

Positivt för Saik är att sponsorerna fortsätter att stödja klubben. Tre fjärdedelar av sponsorbudgeten är redan nu säkrad.

– Vi har gott hopp om ett positivt resultat för kommande säsong, säger Rune Nyberg.

Men när Svenska Bandyförbundets ekonominämnd inom kort redovisar resultatet av höstens granskningar väntas Saik bli en av de klubbar som får ett så kallat gult kort som en varning att elitlicensen inför säsongen 2010/2011 kan vara i fara.

– Gult kort innebär att en klubb måste skärpa sig och att de ska vara medvetna om att vi håller koll på dem och ser till att de följer sina handlingsplaner, säger Torgny Hjalmarsson, Gävlebo som är ordförande i ekonominämnden.

Inga namn nämns

När nämnden senare i oktober offentliggör resultatet av sin granskning får dock allmänheten bara veta hur den ekonomiska situationen inom elitbandyn ser ut i största allmänhet och hur många elitserielag som ligger illa till för att bli av med elitlicensen. Några klubbnamn nämns inte.

– Klubbarna själva vill ha det så. Det blir därmed upp till varje ordförande hur mycket de vill berätta i pressen, säger Torgny Hjalmarsson.

Mer läsning

Annons