Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saik-skuld på 625 000 dras från kommunen

Sandviken AIK:s skuld till Göransson Arena AB har nu växt till 625 000 kronor på grund av obetalda hyror från World cup.

Vid ett extra möte på tisdag ska vd:n Bo Eriksson stämma av läget med arenastyrelsen.

Upplägget som diskuteras är att skulden regleras mot kommunkoncernens sponsoravtal och att hyran halveras jämfört med tidigare avtalsförslag.

Annons

Trots att Göransson Arenas huvudhyresgäst Saik nu genomfört drygt halva issäsongen, har den ekonomiskt krisdrabbade men sportsligt framgångsrika bandylubben varken skrivit på något avtal eller börjat betala någon hyra.

Inför den nyss inledda revisionen, där arenabolagets ekonomi, organisation och avtalsstatus ska specialgranskas, vill ledningen nu skynda sig att få till ett hyresavtal med Saik.

”Revisorerna kommer att granska bolaget och av samma skäl bör vi ha fakturerat Saik en hyra”, skriver tillförordnade vd:n Bo Eriksson i ett avtalsförslag som han vill att styrelsen ska fundera över.

” Det ska ju vara schysst”

– Det här är egentligen en vd-fråga och ingenting som styrelsen ska besluta om. Men eftersom frågan är känslig och jag ny i rollen vill jag stämma av läget innan jag bestämmer hur vi ska gå vidare, säger han till Arbetarbladet.

Är ni oroliga för vad revisorerna ska säga om det avtalslösa förhållandet med Saik?

– Det är för vår egen skull som vi vill kunna börja fakturera. Men ur revisionssynpunkt är det naturligtvis viktigt att det fungerar. Herregud, det ska ju vara schysst.

Upplägget som Bo Eriksson tänker presentera för styrelsen framstår som mycket förmånligt för Saik bandy. Klubben slipper ta fram egna pengar för att betala de förfallna skulderna från förra säsongen och World cup-arrangemanget, som nu alltså är uppe i hela 625 000 kronor. I stället dras en tredjedel av summan varje år under tre år framåt från kommunkoncernens sponsorbidrag. Ett avtal som för säsongen 2009-2010 är värt maximalt 560 000 kronor.

Lika mycket som förr

På det sättet blir det alltså med pengar från Sandviken Energi, Sandvikenhus, Högbo Bruk och kommunen som Saik betalar av sin skuld.

För säsongen 2009–2010 föreslår Bo Eriksson att Saiks hyra ska vara 325 000 kronor. Det är lika mycket som när Saik spelade utomhus förra säsongen och häften så mycket som är inskrivet i det avtalsförslag som under hela hösten legat på sparkade vd:n Maya Olssons skrivbord.

– Det finns förklaringar till det, säger Bo Eriksson och nämner den på grund av att en rättstvist kraftigt försenade leveransen av digitala reklambanners till arenan.

Enligt Saiks egna uppgifter har klubben tappat cirka 600 000 kronor i sponsorintäkter på förseningen.

Dessutom ska Saik ha drabbats av extra tryckkostnader på 150 000 kronor för reklamskyltar.

– Jag kan inte gå i god för de siffrorna. Men det handlar om några hundra tusen, säger Bo Eriksson.

Säsongen 2010–2011 föreslås Saiks arenahyra bli 700 000 kronor.

Mer läsning

Annons