Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saik-supportrarna har guldvittring

/
 • laddar för guld. Sandviken Supporters laddar för att vinna läktarmatchen mot Bollnäs på söndag. Eric                         Lundgren, Fredrik Westblom, Tobias Larsson och Sanna Wallin utgör en del av den inre kärnan i supportklubben.

Bussarna är bokade, ölen på kylning, sångerna förberedda och de svartvita kläderna framplockade.När medlemmarna i supporterklubbens inre kärna blundar ser de sig själva springa ut på Studenternas is och jubla strax före 17 på söndag.

Annons

– Det blir guld. Något annat finns inte, säger Sanna, Tobias, Eric och Fredrik.

För Sandviken Supporters har bandysäsongen varit lite av en berg- och dalbana med generationsväxling i klacken, identitetsproblem i nya arenan, ekonomisk kris i klubben men också med stora sportsliga framgångar att jubla över.

Stämningen vibrerar

När delar av den inre kärnan träffas hemma hos ordföranden Sanna Wallin fyra dagar före finalen för att stämma av läget, vibrerar stämningen av förväntningar.

– Man har gått omkring i en skön känsla sedan finalplatsen blev klar. Det är en positiv nervositet, säger bandysveriges enda (?) kvinnliga supporterbas.

Bussarna är bokade inför söndagen. Tyvärr dock inte riktigt så många som supporterklubben hade hoppats på. Träffpunkter i Uppsala är utsedda och finallunchen bestående av pyttipanna fixad.

– Allt är under kontroll, säger Eric Lundgren.

Generationsväxling

Sandvikens Supporters har genomgått en generationsväxling i vinter. Tidigare ständige ordföranden Peter Hedlund slutade efter 15 år och med honom försvann en del av hans generationskamrater. Klacken blev lite mindre och lite tystare.

– Det var ett kompisgäng som träffades både på läktaren och på fritiden som utgjorde den gamla baskärnan, säger Tobias Larsson.

Svårigheter med att hitta rätt med identitet, platser och ljud i nya arenan har också bidragit till att supporterklubben låtit mindre än vanligt. I aIla fall på hemmaplan. Saik-fansen har varit bättre borta när de kommit i samlad skara, ihopsjungna från bussen.

Kö till styrelsen

Men nu börjar nya medlemmar kliva in i klacken och göra sina röster hörda. Inför det kommande årsmötet finns det till och med en kö med fyra-fem personer som vill in i styrelsen.

– Det börjar se bra ut igen.

Inför söndagen är optimismen stor i klackkärnan. Några har förberett sig för ett långt firande genom att ta semester på måndag.

– Saik har det i egna händer. Spelar vi på topp finns det ingen som slår oss, fastslår Tobias Larsson.

Ser sig krama spelarna

Eric Lundgren berättar att han kan se sig själv springa ut på isen för att krama om spelarna efter slutsignalen.

– Jag har bara positiva tankar.

Saik-fansen medger dock lite motvilligt att de känner respekt för både motståndarfansen och motståndarlaget.

– Bollnäs har en av Sveriges bästa klackar. Men det är medgångssupportrar. Ligger de under blir de tysta. Som lag är Bollnäs tråkiga men tyvärr effektiva. Vi har ett bättre lag, en klack som stödjer i både med- och motgång och supportar i hela Sverige. Det kommer att märkas på söndag.

Mer läsning

Annons