Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sålde alkohol utan tillstånd

/
  • TILLSTÅNDSLÖST. Nordic Fine Food stod formellt för alkoholserveringen i Göransson Arena ända till 30 november. Men nu visar det sig att kökschef och personal i restaurang och barer hade tillståndslösa Göransson Arena AB som arbetsgivare redan i september. Inte förrän 1 december fick arenabolaget eget serveringstillstånd.

Göransson Arena AB kan ha under hösten ha sålt alkohol olagligt i flera månader.

1 december fick bolaget serveringstillstånd. Men Arbetarbladets granskning visar att det kommunägda bolagets egna anställda då redan hade sålt öl, vin och sprit i tre månader. Bland annat i samband med bandyns World cup.

– Mycket märkligt eftersom vi var extremt tydliga med vad som gällde, säger Birgitta Lundgren, kommunens alkoholhandläggare.

Annons

Redan efter invigningen i maj skar det sig rejält mellan dåvarande arenachefen Maya Olsson och restaurangentreprenören Claus Harwtig.

Samarbetssvårigheterna blev under sommaren så påfrestande att parterna i slutet av augusti kom överens om att snabbt bryta entreprenörsavtalet och gå skilda vägar utan att ställa några särskilda krav på varandra. Uppgörelsen bekräftades genom ett handslag mellan Claus Hartwig och arenabolagets styrelseordförande C-G Sjölander. Något papper skrevs inte.

Under en övergångsperiod i väntan på att Göransson Arena AB fick eget serveringstillstånd skulle Claus Hartwigs företag Nordic Fine Food AB fortsätta driva restaurangen.

I verkligheten är det dock arenabolaget som varit arbetsgivare till alla anställda i restaurangen inklusive kökschefen Chanpeng Eriksson. Det framgår av lönespecifikationer och anställningsavtal

”Finns inga genvägar”

– Ja, arenabolaget har varit arbetsgivare och betalat ut lönerna till personalen men sedan fakturerat Claus Hartwigs bolag, säger Ann-Katrin Sundelius, vd för kommunkoncernens moderbolag SSAB.

Enligt alkohollagen måste dock företaget som står för serveringstillståndet också vara arbetsgivare och ansvarig fullt ut för personalen.

– Det finns inga genvägar. Har man ett serveringstillstånd måste man stå för hela konceptet genom att ha dispositionsrätt till lokalerna, vara arbetsgivare för alla anställda samt betala ut löner, skatt och sociala avgifter, säger Birgitta Lundgren.

7 september hölls ett möte i samband med att arenan planerade att börja driva restaurangen i egen regi. Arenabolagets företrädare fick då information om alkohollagen.

– Jag hade socialchefen Anna Danielsson med mig. Vi var väldigt, väldigt tydliga med vad som gällde inför övergången, säger Birgitta Lundgren.

När Arbetarbladet hos arenabolaget begärde ut de avtal som reglerat affärsförhållandena mellan Göransson Arena och Nordic Fine Food under övergångsperioden, blev svaret att det inte finns några skrivna avtal.

– Det finns ett muntligt avtal och ett utkast till avtal som dock inte blivit påskrivet. Tydligen på grund av kommunikationssvårigheter, säger Ann-Katrin Sundelius.

Är det inte märkligt att det inte skrevs ett avtal vid övergången?

– Jo, jag kan hålla med om att det ser underligt ut. Det finns en del saker som måste redas ut i bolaget och det är också just därför som vi beställt en revisionsrapport.

Individ- och familjeomsorgsnämnden, som utfärdat alkoholtillstånden, har utgått ifrån att serveringen skötts på ett korrekt sätt. Ordföranden Hans-Olov Frestadius (S) säger att han inte hört någonting annat.

Birgitta Lundgren tycker som ansvarig tjänsteman att hanteringen är märklig.

– Jag kände mig trygg i att budskapet gått fram efter vårt möte.

Ni har inte sett mellan fingrarna för att det är Sandvikens kommuns eget bolag?

– Nej, nej. Definitivt inte. Vi ställer samma krav på alla oavsett ägare.

Mer läsning

Annons