Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salmonella på Gästrikegård bekräftad

Nu är det bekräftat:
Korna på ett lantbruk i Gästrikland har salmonella.
– Det är mycket jobbigt för alla inblandade, säger Jan Thorén, ordförande för LRF Gävleborg.
Gården är nu avspärrad.

Annons

Salmonellasmittan upptäcktes när lantbrukarfamiljen själva blev sjuka. Jordbruksverket beordrade provtagning av gårdens mjölkkobesättning. Nu har svaret på proven kommit: korna har salmonella.

Länsstyrelsen ska nu gå vidare med smittspårning, bekämpning och sanering.

– Vi kommer att påbörja en ny utökad provtagning tillsammans med distriktsveterinär och ordna med avspärrning av gården för att undvika att smittan sprider sig, säger Arminé Avetian, biträdande länsveterinär.

Under tiden får inte några av djuren på gården föras till slakt. Just detta påverkar inte lantbruket.

Inga djur till slakt

 

– Vi har mjölkkor och inte några djur som går till slakt, säger lantbrukaren.

I övrigt vill han inte kommentera smittan på gården, utan hänvisar till LRF (lantbrukarnas riksförbund) i Gävleborg.

– Det är mycket ovanligt med salmonella på gårdar i Sverige. I Gävleborg kan jag inte minnas ett enda fall, i södra Sverige har det varit några fall de senaste åren, säger Jan Thorén, ordförande för LRF Gävleborg.

Mjölken från gården kan fortfarande användas, eftersom bakterierna dör av pastöriseringen. Men mjölkbilen tar den smittade gården sist på rundan.

Mycket arbete kvar

 

– Vi får hoppas att det inte har hunnit sprida sig, säger Jan Thorén.

Han säger att mycket arbete nu återstår, och att situationen är jobbig för de inblandade. Hur smittades djuren? Av vem? Vilken sorts salmonella rör det sig om?

Eftersom provtagningarna och spårningen inte är färdiga, kan Jan Thorén inte uttala sig om hur salmonellan kan ha kommit till lantbruket, men han nämner fåglar som en tänkbar smittkälla.

En bakterie

 

Salmonella är en bakterie som kan överföras mellan djur och människa eller vice versa. Salmonella är ovanligt hos djur, färre än en procent av de livsmedelsproducerande djuren har det.

Salmonellainfektion klassas som allmänfarlig sjukdom, vilket betyder att fall av den ska anmälas till smittskyddsläkare och Smittskyddsinstitutet. Det är en smittspårningspliktig sjukdom.

Mer läsning

Annons