Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samlaren Pia fick nog – säljer prylarna i "third hand"

/
  • Pia Ristola har öppet två dagar i veckan. På torsdgen passade Pia Vähäkuopus att fynda.

När Pia Ristola hade fyllt fyra förråd med saker hon samlat på sig genom åren var det dags att göra något radikalt. Nu har hon en ny hobby – att sälja prylarna i en nyöppnad "third hand"-butik.

Annons

Sedan början av december hyr Pia Ristola en liten källarlokal mittemot Mjölkbaren i Sandviken. Förutom lägenheten har hon lyckats fylla fyra förråd.

– De är packade med grejer. Fast det är inte bara mitt, jag har tre stora barn som har saker där också. Men jag har sparat mycket själv, till exempel från mitt första hem. Men nu måste jag rensa, berättar hon.

Hon har, med hjälp av äldsta dottern, tömt en del av förrådsutrymmena och flyttat sakerna till sin butik "Ristolas förråd". Även om lokalen nu är fylld av allehanda prylar är det mycket kvar i förråden.

– Oh ja, det här är bara en liten del, säger Pia och skrattar.

Att spara gamla saker är något som har gått i arv, det kan äldsta dottern intyga.

– Jag har sparat allt från skolan, från första klass. Vi båda har det här syndromet.

Sedan mitten av 80-talet går Pia gärna och ofta på loppmarknader. Det är inte mycket som slängs och efterhand har antalet förråd utökats.

– Vi är loppisgalna "horders", konstaterar både Pia och hennes dotter.

Pia Ristola blev av med jobbet när Coop forum i Valbo lade ner sin byggavdelning för ett par år sedan, sedan dess har det varit svårt att få något nytt arbete. Just nu går hon en utbildning på Komvux, som hon hoppas ska kunna leda till att hon kan starta ett eget företag någon gång framöver. Men det blir inte en loppis eller second hand-butik.

– Nej, det kan man inte leva på. Det här är bara en hobby. Tanken är att ha den här butiken i ett år då jag hoppas ha hunnit bli av med det jag vill.

Mer läsning

Annons