Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandbacka Park delikat fråga för NO

/

Ett kommunalt byggbolag som förser näringslivet med lokaler eller partnerskap med lokala företag.

Det är två alternativ som diskuteras nu när Sandvikens kommun ska ta itu med lokalbristen.

– En delikat fråga, säger Aage Hansen, grundare av Sandbacka Park-kritiska lokalpartiet Ny Ordning, i dag själv kommunalråd.

Annons

Som Arbetarbladet berättade i går är det stor brist på både kontors- och industrilokaler i Sandviken. På Sandbacka Park är exempelvis nästan varenda kvadratmeter uthyrd. Kommunen tvingas därför tacka nej till företag som vill växa eller nyetablera sig.

Avstamp för den politiska diskussionen om hur kommunen ska agera blir det i nästa vecka. Bilda byggbolag eller söka partnerskap ihop med lokala entreprenörer är två alternativ.

Men frågan är kontroversiell efter det starka motståndet som fanns mot bygget av de fem första etapperna av Sandbacka Park. Kommunalrådet Peter Kärnström (S) har antytt att det krävs en mycket bred politisk uppslutning för att det ska vara värt sätta i gång någonting nytt.

I kommunledningen ingår i dag lokalpartiet Ny Ordning, från början ett enfrågeparti fött ur missnöje med risktagandet kring Sandbacka-bygget.

– För mig har ingenting förändrats. Hyrorna är fortfarande subventionerade eftersom driftkostnaderna är högre än intäkterna, säger Joe Eriksson Gladh, en av de två NO-grundarna.

Hans parhäst Aage Hansen, i dag kommunalråd, är inte lika kategorisk.

– Jag tycker det var fel att belåna medborgarna på nästan 300 miljoner utan att ens ha lagstiftningen i ryggen. Vi kan inte köra samma koncept igen. Men samtidigt måste vi se till att det finns arbetstillfällen i kommunen. Frågan är delikat. Vi sitter i lite av en rävsak.

– I första hand anser jag att kommunen ska kratta manegen genom att peka ut byggbar mark. Finns det ingen som vill bygga kan jag dock tänka mig att kommunen agerar i någon form mot rimliga garantier.

Oppositionsrådet Nils-Gunnar Kempe (FP) har också han varit kritisk till kommunens risktagande i Sandbacka Park.

– Ska vi göra någonting nytt måste det ske i full transparens så att alla lokala entreprenörer, och inte bara de som normalt favoriseras, har full insyn och möjlighet att vara med. Vi måste också vara säkra på att det vi gör är lagligt och att vi har bra säkerheter.

Mer läsning

Annons