Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik bättre rustat än vid förra krisen

/
  • Fortsätter att utveckla. ”Vår plan för överskådlig tid är att fortsätta utveckla SMT inom Sandvik”, säger Olof Faxander som svar på Arbetarbladets fråga om han tror att SMT är en del av Sandvik om fem år.

Om det blir en ny kraftig nedgång i världsekonomin så är Sandvik betydligt bättre rustat än vid finanskrisen 2008. Det var ett av budskapen när ett 100-tal börsanalytiker och investerare samlades på Sandviks kontor vid Mossvägen i Sandviken.

Annons

Nye vd:n Olof Faxander berättade om den nya strategin, fokuseringen på kärnaffären och inriktningen att bli ett mer globalt företag.

Vill inte avslöja

Han ville inte avslöja hur affärerna gått efter halvårsskiftet, då man såg en viss avmattning för bland annat en del konsumentinriktade produkter och en kinesisk marknad som växte lite långsammare.

Sandvikchefernas bedömning var dock att vi knappast har en recession bakom hörnet utan att det troligen blir en svagare nedgång.

Lägre lagernivåer, tidbanker för de anställda och en ledning som har förra krisen i färskt minne är bland de saker som gör Sandvik bättre förberett på en ny nedgång, menade Olof Faxander.

Snabbare beslut

Cheferna för affärsområdena – som nu ändras från tre till fem – berättade om sina mål att både växa, bli smalare, ta snabbare beslut och öka lönsamheten.

Där fanns bland andra engelsmannen Gary Hughes, chef för Mining vars högkvarter ska ligga i Amsterdam och medlem i den nya ledningsgruppen med flera utländska chefer.

Olof Faxander berörde också flytten av huvudkontoret från Sandviken till Stockholm.

– Det är ett viktigt steg för att vi ska bli ett globaliserat företag, sa han.

I en intervju med Arbetarbladet betonade Olof Faxander att kontorsflytten berör ”en begränsad grupp människor kring de mest centrala koncernstaberna” och att Sandviks ”långsiktiga fokus” är att behålla en ”stark närvaro” i Sandviken.

Måste bli framgångsrikt

Hur pass allvarligt ska man se på hotet att Materials Technology (med närmare 4 000 anställda i Sandviken) kan komma att säljas?

– Det som borgar för en god utveckling långsiktigt är att man har en god underliggande lönsamhet. Har man en god lönsamhet så fortsätter vi självklart investera i verksamheten. Absolut viktigast är att rörverksamheten blir framgångsrik och fokuserar på kärnan som också är kärnan i SMT i Sandviken.

Tror du att SMT är en del av Sandvik om fem år?

– Hade vi bestämt oss för att sälja SMT direkt så hade vi sagt det. Vår plan för överskådlig tid är att fortsätta utveckla SMT inom Sandvik, sa Olof Faxander utan att ge avkall på kravet att affärsområdet ska lyfta lönsamheten rejält under de närmaste två åren.

Mer läsning

Annons