Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik Coromant varslar i Sandviken och Gimo

/
  • Börje Sjöberg, fackordförande för metallarbetarna på Sandvik Coromant, är kritisk till att också 14 av de som drabbades när GVS-fabriken lades ned, också är med i varslet.
  • Börje Sjöberg, IF Metall, och Thomas Eriksson, Unionen, intervjuas av Arbetarbladets Anders Eklind.

På grund av ett tekniskt fel hoppar ljudet ibland ur under klippet. Vi ber om ursäkt för det.
Sandvik Coromant varslar 55 personer i Sandviken, 80 personer i Gimo och 15 i Västberga.
– Det är en anpassning till ett vikande marknadsläge. Vi behöver ta ut kostnader strukturellt ur vårt fabrikssystem, säger Klas Forsström, vd i Sandvik Coromant.

Annons

Strax efter lunch spreds oron i kontorsrum och verkstadslokaler. Personalen kallades till informationsmöten.

– Det känns som ett drastiskt agerande, säger Thomas Eriksson, ordförande för facket Unionens medlemmar på Sandvik Coromant i Sandviken.

I Sandviken berörs 33 tjänstemän och 22 metallare av varslet.

Bland metallarna som varslas finns 14 arbetare som drabbades när GVS-fabriken lades ned och drygt 110 jobb försvann. Då var företagets ambition att inte skulle sägas upp.

– Varslet för GVS-arna kom för drygt ett och ett halvt år sedan. En lösning för alla dem borde ha varit klar nu med tanke på de inhyrda som finns på Sandvik i dag, säger Börje Sjöberg, fackordförande för metallarna på Sandvik Coromant i Sandviken.

I Gimo är det 70 metallare och tio tjänstemän som varslats om uppsägning.

Metallklubbens ordförande Thomas Andersson menar att företaget har ändrat inriktning.

– I 20 års tid har vi i Gimo försökt skapa verktyg för flexibilitet. Arbetstidsavtalen gör att vi klarar upp- och nedgång. Vi har sagt att vi ska klara en nedgång med 20 procent under ett år. Nu varslas 6 procent av arbetsstyrkan utan att man aktiverar arbetstidsavtalen. Man borde ha klarat det här med arbetstidsavtalen i tre år.

– I stället för att behålla kompetensen och klara snabba upp- och nedgångar så tittar man nu på bara på kostnadsläget. Jag är jätteförvånad, säger han.

Att det kunde bli tal om nedskärningar inom Sandvik Coromant stod dock klart i somras, då Sandvik presenterade rapporten för andra kvartalet. Rapporten visade på minskad orderingång för affärsområdet Machining Solutions där Coromant ingår.

Som följd av en svagare marknad skulle man framöver fokusera på kostnadseffektivisering.

Torsdagens besked är i linje med detta.

Företagsledningen pekar också på att det behövs "ny kompetens" i Västberga och Sandviken för att möta kraven på kunskaper inom nya områden som digitala bearbetningsmetoder och "sensorbestyckade verktyg".

De fackliga företrädarna medger att de inte blev överraskade över torsdagens besked.

– Från företagets sida har man en längre tid informerat om att marknadsläget inte är så bra och att man behöver satsa på nya områden vad gäller nya tekniker inom skärande bearbetning. Men jag kan tycka att det är olyckligt att man måste avveckla för att utveckla, säger Thomas Eriksson, Unionen.

Förhandlingarna med facken inleds omgående. Enligt Klas Forsström bör alla ha fått besked om hur de berörs när varseltiden går ut om fyra månader.

I vilken mån tror du att det här kan lösas utan att folk tvingas gå hem?

– Det är för tidigt att uttala sig om, säger han.

I Sandviken har Sandvik Coromant cirka 450 anställda, varav cirka 100 metallarbetare.

Affärsområdet Machining Solutions där Coromant ingår är den lönsammaste delen inom Sandvik. Under andra kvartalet i år var rörelsemarginalen – rörelseresultatet i förhållande till omsättningen – drygt 20 procent.

Mer läsning