Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik dubblar antalet kvinnor i styrelsen – från en till två

/
  • Jennifer Allerton blir andra kvinnan i Sandviks styrelse.
  • Hanne de Mora har i flera år varit ensam kvinna i Sandviks styrelse.
  • Claes Boustedt, utpekad som storägaren Fredrik Lundbergs

Sandvik fördubblar antalet kvinnor i styrelsen – från en till två.
– En utomordentligt kompetent kandidat med bred och intressant profil och kolossal erfarenhet, säger Anders Nyrén, ordförande i valberedningen, om Jennifer Allerton som föreslås som ny styrelseledamot.

Annons

Därmed ökar andelen kvinnor till 25 procent. I dag är spanjorskan Hanne de Mora enda kvinnan bland sex män i Sandviks styrelse.

Jennifer Allerton är född 1951, amerikanska och bosatt i Schweiz.

Hon är i dag ledamot i styrelserna för Iron Mountain Inc, Aveva Group och Oxford Instruments och har tidigare haft ledande befattningar i bland andra Hoffman-La Roche, Barclaycard och Unilever. Hon har magisterexamen i fysik och kandidatexamen i matematik, fysik och geovetenskap.

Under ett 30-tal år har hon jobbat med IT-frågor i flera stora, internationella företag, senast inom Hoffman-La Roche.

Flera av bolagen där hon i dag sitter i styrelserna har verksamhet som anknyter till Sandviks, konstaterar Anders Nyberg.

Han medger att debatten om bristen på kvinnor i börsbolagens styrelser haft betydelse när valberedningen gallrat bland kandidaterna.

– Problemet är att det finns förhållandevis få kvinnor i rekryteringsbasen, med erfarenhet från ledande befattningar i tung verkstadsindustri. Men det börjar bli bättre, säger Anders Nyberg.

Ny i styrelsen blir också Claes Boustedt, vice vd i Lundbergföretagen, huvudägare i Industrivärden som kontrollerar Sandvik.

Han har i affärspressen pekats ut som storägaren Fredrik Lundbergs "högra hand" och även som vd-kandidat i Industrivärden efter Anders Nyrén som blivit ny ordförande i investmentbolaget.

Under det senaste året har en av styrelseposterna i Sandvik varit vakant sedan Fredrik Lundberg, vd i Lundbergföretagen, lämnade styrelsen på grund av nya regler som begränsade antalet styrelseposter för ledamöter i bankstyrelser.

– Claes Boustedt kommer från finanssektorn och ekonomisidan och kan ses som ägarrepresentant, säger Anders Nyberg.

Samtidigt avgår Simon Thompson som meddelat att han inte ställer upp för omval. Han har fått ett annat uppdrag som gör att han inte har tid, konstaterar Nyberg.

Enligt kallelsen till årsstämman föreslås omval på de övriga ledamöterna, däribland ordföranden Anders Nyrén.

Arvodena till ledamöterna föreslås bli oförändrade – 600 000 kronor till ledamöter som inte är anställda i Sandvik och 1,7 miljoner kronor till ordföranden.

Läs mer: https://www.arbetarbladet.se/.../i-sandviks-styrelse-spelar-kvinnan-ensam

Mer läsning

Annons