Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik får dela med sig av försäljningen

Sandvik kunde under förra året sälja över 12 000 av de utsläppsrätter de fått gratis. Nu ökar tilldelningen, men fler ugnar ska vara med och dela på kakan.
– Hittills ser rätterna ut att räcka ganska precis, säger Susanne Lindqvist, energi- ingenjör hos Sandvik.

Annons

Sandvik Material Technology, SMT, kunde förra året sälja 12 300 av de utsläppsrätter de tilldelats. Hur mycket de tjänade på affären är oklart, priserna har varierat mellan ungefär 30 cent och 30 euro under handelsperioden 2005 till 2007.

– Men tilldelningen var inte så stor att vi kunde göra någon vinst på den, Utsläppsrätterna kostar mer pengar än vad man tjänar på en försäljning eftersom systemet ska hållas igång med revisorer och uppföljning, säger Susanne Lindqvist, energiingenjör hos Sandvik.

Under nästa period ökar SMT:s tilldelning av utsläppsrätter från drygt 59 000 till 109 000. Anledningen är att förbränningsanläggningar som inte var med i systemet tidigare nu kommer att räknas in och utsläppsrätter kommer därmed att krävas för den koldioxid som de släpper ut.

Höjningen innebär enligt Susanne Lindqvist inte att företaget kommer att kunna sälja fler utsläppsrätter. Hittills visar statistiken att tilldelningen räcker ganska precis.

– Det förra var en försöks- period. Nu kommer det inte säljas i samma utsträckning eftersom man har dragit åt systemet. Sofia Ax

Mer läsning

Annons